Wat zijn de arbeidsrechtelijke gevaren van het ‘nieuwe beoordelen’?

0

Steeds meer HR-strategen en organisatieadviseurs pleiten voor afschaffing – of minstens ingrijpende wijziging – van de jaarlijkse beoordelingsgesprekken. Vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt vindt arbeidsrechtsjurist Edith van Schie het geen goed idee om de jaarlijkse beoordelingsgesprekken af te schaffen.

Bij de discussie over de manier van leidinggeven geldt meestal als uitgangspunt dat werknemers in de gelegenheid gesteld moeten worden om optimaal te presteren. Daarbij moet worden gekeken naar de behoeften van de werknemers en naar de ambities, capaciteiten en mogelijkheden van werknemers. Uitgangspunt is daarbij om goed presterende werknemers beter te laten presteren. Een uitstekend uitgangspunt, maar ongeschikt voor minder goed- of slecht presterende werknemers waar een onderneming (op termijn wellicht) afscheid van wil nemen.

Hoe zet je een beoordelingssysteem op?

Het is helemaal niet nodig om een (duur) beoordelingssysteem aan te schaffen. Sterker nog, in veel gevallen is het veel beter om zelf een (simpel) beoordelingssysteem te maken. Dat is veel werk, maar wel een investering in de toekomst. Hoe doe je dat? Lees mijn whitepaper met daarin de belangrijkste punten voor het opzetten van een beoordelingssysteem. Ook behandel ik de criteria bij disfunctioneren en de stappen die je doorloopt bij (ontslag)dossieropbouw.

Download de whitepaper over Beoordelen

 

 

 

 

 

  • De traditionele beoordelingscyclus ligt onder vuur. Steeds meer organisaties willen de jaarlijkse beoordelingsgesprekken afschaffen of aanpassen. Welke nieuwe vormen van beoordelen zijn er en waar moet je op letten? XpertHR Actueel gidst u door alle ins en outs rondom het beoordelen.
    Bekijk alle artikelen in het dossier Beoordelen >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.