Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies besproken in Kamer

0

De Tweede Kamer bespreekt vandaag het Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies van minister Asscher (Sociale Zaken). Onder deze nieuwe wet zijn opdrachtgevers verantwoordelijk voor arbeidsomstandigheden bij onderaannemers. Door deze wet moet de uitbuiting van Oost-Europese werknemers worden tegengegaan.

Op dit moment krijgen deze werknemers vaak salarisconstructies aangeboden waardoor hun loon een stuk lager is dan de Nederlandse norm. Dit  kan door de manier waarop bijvoorbeeld bouwprojecten zijn opgebouwd. Een hoofdaannemer verdeelt het werk onder onderaannemers, die dit ook weer uitbesteden. Hierdoor ontbreekt overzicht en kunnen schijnconstructies makkelijk worden opgezet.

De nieuwe wet maakt de onder- en hoofdaannemers beiden aansprakelijk. Dit maakt het minder aannemelijk dat zij hun tijdelijke medewerkers zullen onderbetalen. Bovendien is de vakbond onder de nieuwe wet ook bevoegd om in te grijpen. Enkele andere maatregelen zijn het feit dat werkgevers geen loon meer mogen inhouden voor huisvesting en ziektekostenverzekering en dat loon moet worden overgemaakt en niet meer contant mag worden uitbetaald. Dit moet schijnconstructies lastiger uitvoerbaar maken.

De schijnconstructies kunnen worden opgezet omdat veel buitenlandse werknemers niet weten welke rechten en plichten zij hebben in Nederland. Omdat zij de taal niet spreken, zijn ze afhankelijk van de informatie die zij van hun opdrachtgever krijgen.

Niet alleen Oost-Europese werkkrachten zijn de dupe van schijnconstructies, ook Nederlandse werknemers hebben hier last van. Zij zijn duurder om aan te nemen dan hun Oost-Europese collega’s en zijn dus minder aantrekkelijk voor werkgevers.

Lees onder dit artikel het volledige wetsvoorstel.

Lees ook: Schijnconstructie: niet werken, wel salaris en Hoge Raad verwerpt ‘tijdelijk vast contract’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.