Toegang social media op werk essentieel voor helft jongeren

1

Jonge professionals en studenten willen ongehinderd gebruikmaken van social media, hun mobiele apparaten en internet tijdens hun werk. Die wens is zelfs zo sterk dat dit hun keuze voor een werkgever beïnvloedt, soms zelfs meer dan het geboden salaris.

Dit is een van de uitkomsten van een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Cisco.

Deze en andere onderzoeksresultaten uit het tweede deel van het 2011 Cisco Connected World Technology Report laten zien hoe belangrijk flexibiliteit is voor volgende generatie werknemers. Flexibiliteit om thuis te werken en eigen apparaten te gebruiken, een fenomeen dat bekend is als ‘Bring Your Own Device’, of BYOD. Verrassend genoeg blijkt dat voor de ‘millenniumgeneratie’ traditionele methoden om jonge medewerkers aan te trekken en te behouden minder belangrijk zijn.

Enkele belangrijke uitkomsten
Aan het tweede jaarlijkse Cisco Connected World Technology Report namen ruim 2.800 studenten en jonge professionals in 14 landen deel. Doel van het onderzoek is om te zien voor welke uitdagingen ondernemingen komen te staan bij het zoeken naar een optimale balans tussen het vervullen van de verwachtingen van medewerkers en de zakelijke doelstellingen. Daarbij moeten ze onder andere rekening houden met zwaardere eisen aan het netwerk, het gebruik van steeds meer verschillende mobiele apparaten en beveiligingsrisico’s.

 • Voor een op de drie studenten en jonge professionals onder de 30 jaar (33%) zijn het gebruik van social media, flexibiliteit in de keuze voor apparaten en de mogelijkheid om thuis of mobiel te werken belangrijker dan het salaris.
 • Ruim twee op de vijf studenten (40%) en jonge professionals (45%) is bereid om een baan te accepteren met een lager salaris, mits ze daarbij meer vrijheid hebben om social media te gebruiken, zelf hun apparatuur te kiezen en meer flexibiliteit hebben in waar en wanneer ze werken.
 • Ruim de helft van de ondervraagde studenten (56%) laat weten geen baan te accepteren bij een bedrijf dat de toegang tot social media verbiedt, of ze zouden een manier zoeken om dit beleid te omzeilen.
 • Werknemers verwachten steeds meer flexibiliteit bij het werk. Voor 29% van de ondervraagden is de mogelijkheid om op afstand te werken van invloed op hun keuze om bij een bedrijf te werken of om daar te blijven werken.
 • 70% van de ondervraagde studenten denkt dat het niet nodig is om regelmatig op kantoor aanwezig te zijn, behalve voor belangrijke afspraken. Een op de vier meent zelfs productiever te zijn wanneer ze thuis of op afstand kunnen werken. Ook een meerderheid van de ondervraagde werknemers (69%) ziet geen noodzaak om regelmatig naar kantoor te gaan. In het onderzoek van 2010 was dit percentage nog 60%, wat aantoont dat de nieuwe generatie meer belang hecht aan flexibel werken.
 • Bijna een derde (31%) van de ondervraagden denkt dat hun ervaring en gemakkelijke omgang met social media en mobiele apparaten een rol heeft gespeeld bij het besluit van hun werkgever om hen een baan aan te bieden. Dit laat zien dat steeds meer bedrijven de waarde inzien van deze generatie bij het inzetten van technologie om de efficiency en de concurrentiepositie te verbeteren.
 • Vier op de vijf studenten (81%) willen zelf kiezen welk apparaat ze gebruiken voor hun werk. Hetzij via een bedrijfsbudget waarmee ze zelf een apparaat kunnen kopen, of door eigen apparaten mee te kunnen nemen naar het werk (BYOD).
 • De helft van de ondervraagden (49%) raakt liever zijn of haar portemonnee kwijt dan de smartphone of ander mobiel apparaat.
 • De dagen dat we slechts één apparaat gebruiken zijn voorbij. Ruim drie van de vier professionals (77%) bezit meerdere apparaten, zoals een laptop en een smartphone of meerdere mobiele telefoons en computers. Wereldwijd gebruikt een op de drie (33%) werknemers minstens drie verschillende apparaten om te werken.

Bepalend voor concurrentievermogen
Coks Stoffer, algemeen directeur Cisco Nederland: “Ons onderzoek geeft een goed inzicht in hoe studenten en jonge professionals informatie gebruiken en welke invloed dit heeft op zakelijke communicatie. Naast de impact op bedrijfscommunicatie, laat het rapport ook duidelijk zien dat de technologie-eisen en wensen van de volgende generatie werknemers gevolgen heeft voor het wervings- en aannamebeleid van bedrijven. Hoe bedrijven hiermee omgaan zal uiteindelijk bepalend zijn voor het concurrentievermogen en succes bij het aantrekken van getalenteerde jonge mensen. Het is niet langer alleen een technologietrend: het is een businesstrend geworden.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Wilga Janssen op

  Momenteel een groep jonge professionals aan het trainen in persoonlijke effectiviteit en time management. De praktijk: ja, handig die flexibiliteit maar (ervaren) collega’s bij de hand om te sparren is toch wel erg prettig en als je niet op let ben je wel erg veel tijd kwijt met prive-internet terwijl je toch echt productief moet zijn, klanten steeds veeleisender zijn en er dus eigenlijk hard gewerkt moet worden.
  En……. die tandartsafspraak wordt al ‘sinds eeuwen’ tussendoor gemaakt.