SP eist einde aan topinkomens in de zorg

0

De SP wil dat het kabinet een einde maakt aan de topinkomens in de zorg die uitkomen boven het inkomen van de minister-president. Riante ontslagvergoedingen moeten zoveel mogelijk worden teruggehaald.

SP-Kamerlid Renske Leijten pleit daarvoor nadat vrijdag bekend werd dat 50 topbestuurders in de ouderenzorg vorig jaar meer verdienden dan de Balkenendenorm van 193.000 euro.

‘ Elke keer is het weer raak. De ene bobo verdient 170.000 euro voor 7 weken werk, de ander graait 7 ton voor 8 maanden werk. Het maakt me niet uit hoe, maar dit moet afgelopen zijn. Overal wordt zorgpersoneel de laan uit gestuurd, maar aan de top gaat het gegraai door’ , aldus Leijten.

Er is inmiddels wetgeving die regelt dat bestuurders in de (semi)-publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, maar er is 7 jaar de tijd om de salarissen onder die grens te brengen. Dat duurt Leijten veel te lang. ‘ Het kabinet moet aan tafel met de zorgsector om dit sneller voor elkaar te krijgen.’

Ook Otwin van Dijk (PvdA) noemt de hoge vertrekpremies in de zorg ‘ onacceptabel’ en ook hij wil dat ze worden aangepakt. ‘ Banen van zorgmedewerkers staan op het spel. Dan kan het niet zo zijn dat zorgbestuurders zichzelf rijkelijk laten belonen en er met zorggeld vandoor gaan.’

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.