Salarisbetalingen gereguleerd door overheid

0

Het ministerie van Werkgelegenheid in de Verenigde Arabische Emiraten heeft onlangs een nieuw betalingssysteem voor salarissen ingevoerd: het Wages Protection System (WPS).

In het kort houdt dit in dat de betaling van salarissen voor meer dan vier miljoen werknemers gereguleerd gaat worden door de overheid. Alle private bedrijven dienen hun salarisadministratie via vastgestelde instellingen te laten verlopen. Het ministerie controleert dan of de salarissen juist en op tijd worden betaald.

Belangrijkste reden voor het invoeren van het WPS is het creëren van transparantie en stabiliteit op de arbeidsmarkt en het beschermen van de rechten van werknemers. In het verleden kwam het namelijk met regelmaat voor dat, met name laaggeschoolde arbeiders, hun salaris enige maanden niet ontvingen. Ook de hoogte van de salarissen was niet altijd correct.

Nu Dubai met cashproblemen kampt, wordt het des te belangrijker om werknemers te beschermen en maandelijkse betaling veilig te stellen. Met de invoering van het WPS probeert de overheid ook te voorkomen dat bedrijven grote bedragen achterhouden. Bedrijven die niet aan hun WPS-plicht voldoen, krijgen een hoge boete en kunnen geen nieuwe werkvergunningen meer krijgen.

Het is een goede ontwikkeling dat de overheid zich hard maakt voor de rechten van laaggeschoolde arbeiders. Zeker als je je realiseert hoe groot hun bijdrage aan de economische ontwikkeling van Dubai is. Want zonder deze arbeiders zou Dubai niet de hoogste toren, het grootste winkelcentrum en een van de langste overdekte skibanen van de wereld hebben.

 

 

 

Josefine Toor is HR Manager bij Ernst & Young in Dubai.

 

 

Naar de Wereld van HR

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.