Salaris is niet meer de belangrijkste drijfveer voor werknemers

0

Door te weten waarom mensen graag naar hun werk gaan, kan HR de juiste voorwaarden bieden op basis van persoonlijke wensen. Uit onderzoek blijkt dat de focus niet meer op salaris ligt. Maar waar ligt het dan wel? U leest het hier!

De motivaties van de medewerkers ontstaan door hun levenservaring en de kennis die zij hebben opgedaan tijdens hun loopbaancarrière. Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van HR-dienstverlener ADP naar onder meer de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer. Ruim 2500 Europese werknemers, waarvan 500 Nederlanders, deden mee aan dit onderzoek.

Geld geen primaire reden

Geld blijkt niet de voornaamste reden te zijn voor werkenden. Zo noemt bijna de helft (48%) van de ondervraagden andere redenen dan salaris als primaire reden om naar het werk te gaan. Bij Nederlandse werknemers is geld nog minder een drijfveer. Meer dan de helft (57%) noemt geld niet als belangrijkste reden om te werken. Nederlanders gaan over het algemeen naar hun werk omdat ze leuk vinden wat ze doen (26%) of omdat zij graag voor dat bedrijf werken (14%).

Medewerkers die bijna alleen voor het geld naar werk komen, missen op diverse vlakken motivatie. Ontdek daarom wat u als HR-professional kunt doen om uw medewerkers te stimuleren het beste uit zichzelf te halen op het werk en hoe u een werkplek kunt creëren waar mensen gelukkig zijn en gezond blijven. Naast vitaliteit en werkprivé-balans is het ook van belang om de betrokkenheid van medewerkers meer aandacht te geven door hen oprecht te leren kennen. Martijn Brand, Algemeen Directeur bij HR-dienstverlener: ‘Medewerkers leren kennen is net zo belangrijk als hun salaris betalen’. HR als mensenmens kan zich hier al geen ander hard voor maken.

Is communicatie de sleutel?

Volgens uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA, bekroond tot ‘Best Large Workplace‘ ligt de basis bij communicatie. ‘Het belangrijkst is dat mensen veel met hun teamleden en leidinggevende praten. Bespreek in dit soort gesprekken de ontwikkelingen en successen van de teamleden. Bespreek wat er leeft, wat er van elkaar geleerd kan worden en wat er nodig is om nog beter te worden.’ Hiernaast stimuleert DELA de communicatie door dag-, week- en maandstarten te houden waarin collega’s en leidinggevenden elkaar ontmoeten. Ook de HR-afdeling van consultancybureau House of Performance, die verkozen is tot ‘Best Small Workplace’, sluit zich hierbij aan. ‘Laat bijvoorbeeld continu aan medewerkers zien wat het bedrijf precies doet en zorg ervoor dat zij waarderen wat zij met zijn allen neerzetten.’ Elke organisatie is anders. Vind daarom de juiste manier om de communicatiekanalen open te houden met alle medewerkers en hen op langere termijn te motiveren en te behouden.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.