Outsourcing: werkgeverschap in verandering

1

Nog niet zo heel lang geleden bestonden er vrijwel alleen werkgevers die enkel en alleen eigen medewerkers in dienst hadden. Alle administratieve handelingen daarvoor werden dan ook gewoon op kantoor bij die werkgever uitgevoerd.

Deze werkgevers bestaan natuurlijk nog steeds. Maar wel is er in korte tijd veel veranderd als het gaat om werkgeverschap en het wel of niet zelf uitvoeren van de administratie. Het uitbesteden van administratieve werkzaamheden wordt vaak samengevat onder de algemene term ‘outsourcing’, waardoor het niet altijd direct duidelijk is wat er exact mee wordt bedoeld. In dit artikel komen twee vormen van outsourcing aan de orde: het uitbesteden van het werkgeverschap en het uitbesteden van de salarisadministratie.

Uitbesteding werkgeverschap
Veel werkgevers maken gebruik van de mogelijkheid om bepaalde verantwoordelijkheden en werkzaamheden uit te besteden. Steeds vaker, en op grote schaal, wordt tegenwoordig ook het werkgeverschap uitbesteed. Veel bedrijven maken gebruik van de mogelijkheid om (een deel van) hun medewerkers onder te brengen bij een payroll-organisatie, die het juridische werkgeverschap voor deze medewerkers op zich neemt.

Waarom wordt deze keuze gemaakt?
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een werkgever om gebruik te maken van de diensten van een payroll-organisatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf door het jaar heen piek- en dalmomenten kent als het gaat om de gewenste grootte van het personeelsbestand. Dan brengt de inzet van tijdelijke medewerkers helaas veel werk en risico’s met zich mee. In zo’n situatie is payrolling een prima oplossing: de payroll-organisatie neemt alle administratieve rompslomp en werkgeversrisico’s uit handen en de opdrachtgever beschikt over extra capaciteit, zonder de financiële risico’s vanwege Ziektewet-, WW- en arbeidsrechtelijke verplichtingen. Door de payroll-constructie is de werkgever in staat om zelf de personeelskosten te kunnen bepalen en daardoor te kunnen beheersen.

Uitbesteding van de administratie
Ieder bedrijf voert een personeels- en salarisadministratie voor de eigen medewerkers. Ook voor deze werkzaamheden bestaat de mogelijkheid om deze uit te besteden aan een ander bedrijf. De salarisadministratie wordt dan bijvoorbeeld uitbesteed aan een administratiekantoor. Dat verwerkt de mutaties, verzorgt de salarisstroken voor de medewerkers van die werkgever en zorgt voor tijdige afdracht van premies en belasting.

Wat is het voordeel van uitbesteding van salarisadministratie?
De continuïteit van de werkzaamheden is gegarandeerd en degene die de salarisadministratie uitvoert is op de hoogte van alle actualiteiten in wet- en regelgeving.

En het mooiste van dit alles is dat de werkgever, die tenslotte dagelijks met de medewerkers te maken heeft, dankzij de uitbesteding van juridische en administratieve kopzorgen toch alle mogelijkheden blijft behouden om een goede werkgever te zijn.

Miriam Teunissen, HRM-adviseur Driessen

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. schaduwfractielid op

    Ik wil graag dat u eens naar de SW kijkt. Op de SW werken natuurlijk niet altijd mensen die geestelijk gehandicapt zijn.