Ouderen staan vaak open voor demotie

5

Leidinggevenden en werknemers durven vaak amper over demotie te beginnen. Een functieverlaging wordt nog te vaak gezien als strafmaatregel tegen minder productieve ouderen, terwijl veel van deze oudere werknemers vaak wel bereid zijn op een lager niveau en met een lager salaris door te werken.

Vooral goedverdienende ouderen kunnen zich voorstellen dat ze op een bepaald punt in hun carrière een stap terug doen, zolang het maar geen ‘demotie’ heet. Bijna 70 procent van de  ouderen die een ton of meer per jaar verdient, staat voor demotie open. Onder ouderen met een schuld is deze methode minder populair; iets minder dan 50 procent van de ouderen met financiële problemen zou kiezen voor een lagere functie en een lager loon.

Mogelijkheden van demotie

Leuker werk en de werkbelasting van de oude functie zijn belangrijke redenen om een stap terug te doen. Harry van Dalen van het NIDI: ‘Oudere werknemers die nadenken over de laatste jaren van hun carrière zien juist mogelijkheden met demotie.’

Minder werken

Behalve het stapje terug doen, is ook minder werken een vorm van demotie. ‘Kan iemand het werk niet meer aan of ligt het tempo te hoog? Een minder interessante functie levert gefrustreerde werknemers op als iemand alleen meer hersteltijd nodig heeft. Dan is een oudere werknemer beter af met extra vrije tijd’, aldus Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie.

Dat alleen de werkgever een verzoek voor een stap terug kan indienen, is een misverstand. Werknemers hebben zelf namelijk ook een verantwoordelijkheid, volgens MKB Nederland. ‘De inzetbaarheid moet continu onderdeel zijn van de gesprekken met de leidinggevende. Wie wacht tot het niet meer gaat, is te laat’, zegt een woordvoerder.

Dit blijkt uit een onderzoek van het NIDI, een instituut dat onderzoek doet naar bevolkingsvraagstukken.

Bron: de Volkskrant

Lees ook: Demotie steeds meer toegepast in personeelsbeleid en Ouder personeel? Zo blijft langer doorwerken gezond

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Laura van Luipen op

  Bijna 70% van de ouderen die meer dan een ton per jaar verdienen, en bijna 50% van de ouderen met schulden, is in voor een functie- plus salarisverlaging?
  Dit is niet het beeld wat ik heb, maar mogelijk zie ik als arbeidsrechtadvocaat enkel de kwesties waarin wèl wordt geprotesteerd tegen een functie- plus salarisverlaging. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ervaringen uit de praktijk. Wie herkent dit (of juist niet)?

 2. jeroen van de water op

  Ik herken dat er over demotie gesproken mag worden, in tegenstelling tot enkele jaren geleden. De enige vraag die daarbij voor medewerkers relevant is, is de vraag of het financieel haalbaar is om in uren of salaris een stap(je) terug te doen. Als het antwoord daarop positief is, gebeurt het bijna altijd. Is het antwoord daarop negatief, kiest de medewerker ervoor om de situatie te laten zoals die is, ongeacht eventuele consequenties voor duurzame inzetbaarheid.

 3. Dick Klinkhamer op

  Zou ook wel meer inzicht willen hebben in die genoemde percentages. En hoe is "oudere" gedefinieerd?
  Komt mij ook voor dat alles maar op een hoop wordt gegooid voor de conclusie.
  Het kennis nemen van en de zorgelijkheid erover van de lot gevallen van 50+ (en hoe moeilijk het is om aan de bak te komen of te blijven) speelt naast de zeer persoonlijke situatie (financieel, de wil om te blijven werken tot de AOW en de berichten over bedrijfspensioenen) wel zo'n grote rol dat een steekproef al snel niet meer representatief is.

 4. Hemmo Wessels op

  Sluit me aan bij dhr. Klinkhamer. De 'kop' vind ik redelijk suggestief: Ouderen voor demotie blijken vooral ouderen te zijn met een behoorlijk hoog inkomen: boven de ton 70%. Hoe is de verhouding in aantallen ouderen met inkomen van ?50000,- en die van boven de ton?

 5. Irene Lubberink op

  Ik heb op mijn 60ste zelf voor demotie gekozen door een stap terug te gaan in functie (van adviseur naar uitvoerend medewerker) en vervolgens nu op mijn 62ste 3 dagen gaan werken in plaats van 4. Ik ben zeer tevreden met deze stappen en blij dat mijn werkgever hierin meegegaan is. Zo verwacht ik dat ik het nu tot mijn 67ste goed volhouden en met plezier naar mijn werk kan gaan. Jongere collega's hebben hierdoor de kans gekregen om door te groeien in functie. Een win-win situatie dus!
  Ik geloof in stimulering van oudere werknemers om dit soort keuzes te maken.