Ontslagvergoeding steeds vaker besteed aan stamrecht banksparen

4

Het stamrecht banksparen is een steeds populairder optie om de ontslagvergoeding aan te besteden. Sinds 1 januari 2010 is het wettelijk mogelijk om een ontslagvergoeding te storten op een geblokkeerde bankrekening, het zogenoemde stamrecht banksparen.

Bij het stamrecht banksparen zet je een ontslagvergoeding op de bank om hem gespreid uit te laten keren, zegt Marius Winter, directeur van Gouden Handdruk Specialist. ‘Een ontslagvergoeding is inkomen waarover je belasting moet betalen. Stel dat je een ontslagvergoeding meekrijgt van 100.000 euro, dan kun je ervoor kiezen om 52 procent daarvan meteen naar de Belastingdienst te brengen. Maar je kunt er ook voor kiezen om dat bedrag om te zetten in stamrecht banksparen. Dan breng je het onder bij een bank of verzekeraar, die in een aantal termijnen dat bedrag verdeelt over jou en de belasting. Die gespreide betaling heeft een aantal voordelen.’

Voordelen

Er zijn drie grote belastingtechnische voordelen van de uitgesmeerde uitkering, zegt Marius Winter:

 1. Over 100.000 euro betaal je 52 procent belasting, maar over een maandelijkse uitkering van bijvoorbeeld 2.000 euro maar 42 of 34 procent. Aan het einde van de rit betaal je dus veel minder belasting.
 2. Je houdt het hele bedrag in stand, in plaats van de helft. Daardoor rendeert het hele bedrag, in plaats van de helft, wat ten goede komt aan jou.
 3. Als je geld op een privérekening hebt, betaal je elk jaar 1,2 procent vermogensrendementheffing. Via de constructie van het stamrecht banksparen niet.

Verschillende aanbieders

Verschillende banken lanceerden afgelopen maanden hun producten. Begin maart 2010 had financieel dienstverlener Brand New Day de primeur. Daarna volgden de grootbanken met stamrecht banksparen. Zo introduceerde ABN AMRO De Gouden Handdruk Opbouwrekening. Dit is een uitstel product, bij deze variant beginnen de maandelijkse uitkeringen pas op een later tijdstip. Later in 2010 volgden Rabobank, SNS Reaal, Delta Lloyd en OHRA. De website toont een volledig overzicht van alle bankspaarproducten in Nederland.
Volgens Marius Winter verschillen de  producten niet wezenlijk van elkaar: ‘Natuurlijk zijn er wel wat verschillen, maar die zijn niet heel groot. Natuurlijk moet je je goed informeren welke je kiest, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit.’

Uitgestelde variant meest gekozen

De populariteit van stamrecht banksparen gaat ten koste van het stamrecht verzekeren. ‘Werknemers die een ontslagvergoeding tussen € 20.000 en  € 70.000 ontvangen kiezen vaak voor stamrecht banksparen. Voor ontslagvergoedingen boven € 70.000,- wordt vaak voor het oprichten van een stamrecht BV gekozen.’
SNS Reaal is de eerste aanbieder met zowel een uitgestelde als een direct uitkerende variant. Bij de direct uitkerende variant beginnen de maandelijkse uitkeringen onmiddellijk. Uit onderzoek van Gouden Handdruk Specialist blijkt dat ongeveer 75 procent van de mensen kiest voor de uitgestelde variant en 25 procent voor de direct ingaande variant.

Website

Veel mensen kennen de voordelen van stamrecht banksparen nog niet voldoende en kiezen dan nog te vaak voor een minder goed alternatief om de ontslagvergoeding te besteden, zegt Winter. ‘Vanuit deze gedachte zijn wij dit jaar gestart met de website. Hierop kunnen mensen snel en overzichtelijk alle bankspaarproducten in Nederland met elkaar vergelijken en direct online een offerte aanvragen. Ook de actuele rentestanden van de banken zijn direct online te vergelijken op de website. Gezien de fluctuaties op de huidige rentemarkt is het verstandig om ook hier goed naar te kijken.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees ook:
> Banksparen met ontslagvergoeding per 2010
> Hoogte ontslagvergoedingen met 25% gedaald

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Heb je als P&O afdeling dan ook een verklaring van de belasting dienst nodig voordat je overgaat tot storting van een bedrag? Wij hebben altijd aangehouden dat we pas gingen overmaken als die verklaring binnen was. Is dat nu nog een vereiste of is de brief van SNS voldoende?

 2. Hendrik-Jan van Erdelen op

  Worstelt u nog steeds met deze vraag?
  Vanuit het oogpunt van de werkgever (alwaar ook het LB-risico ligt !) zou ik altijd een accoord van de fiscus willen. Zowel i.v.m. toepassing omkeerregel ex artikel 11, 1-g Wet LB als i.v.m. het risico dat de ontslaguitkering wordt aangemerkt als een niet-toegestane “regeling vervroegd uittreden”.

 3. Dhr Lachman op

  stamrecht banksparen is niet alltijd minder belasting betalen.
  ik heb ontslang vergoeding in een stamrecht banksparen laten storten met directingaande uitkering.
  maar nu wordt de uitkering plus wat ik verdient heb 2011 wordt bij elkaar geteld.
  ik moet nu ondanks de banksparen krijg ik een belasting aanslag van ? 1700,00
  bijelkaar geteld is mijn inkomen niet hoger dan maximale tarief van 52%
  mijn adviseur is nog aan het uitzoeken.