‘Ondernemers beknibbelen op kerstpakket’

0

Minder bedrijven geven hun personeel dit jaar een kerstpakket. Ging het bij de vorige meting in 2011 nog om 78 procent, nu is 70 procent van de ondernemers van plan om zijn medewerkers een pakket cadeau te doen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Panteia onder ruim 1100 bedrijven.

‘Door de langdurende economische crisis hebben bedrijven steeds minder reserves. Dat heeft ook gevolgen voor de kerstpakketten’, zeggen de onderzoekers. Van de ondervraagden die wel een kerstpakket geven, zei 8 procent ook een lager bedrag uit te trekken dan vorig jaar.

Per medewerker besteedt een ondernemer dit jaar gemiddeld zo’n 45 euro (exclusief btw) aan de traditionele geschenkendoos. Dat betekent volgens Panteia dat in het Nederlandse bedrijfsleven in totaal een slordige 175 miljoen euro aan kerstpakketten wordt gespendeerd.

Net als voorgaande jaren bevatten de meeste kerstpakketten levensmiddelen en wijn. Ook cadeaubonnen komen veel voor.

Motivatie

Het niet geven van een kerstpakket is volgens Henry Robben, hoogleraar marketing aan de Business Universiteit Nyenrode, funest voor de motivatie van werknemers. ‘Hoe klein ook, het is beter wel iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn inzet van het afgelopen jaar’, vertelt hij.
ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.