Omzetdoelstelling gehaald, toch geen bonus

0

Een werknemer die wel voldoet aan de criteria krijgt toch zijn jaarlijkse bonus niet. Het bedrijf heeft besloten alleen een aantal uitzonderlijk presterende werknemers een bonus te geven.

De situatie
Een werknemer heeft op basis van zijn arbeidsovereenkomst recht op een variabele bonusregeling. De criteria en de hoogte van de bedragen worden jaarlijks door de directie vastgesteld. De directie heeft ook het recht om in individuele gevallen van de regeling af te wijken.

In 2008 heeft de werknemer een bonus ontvangen van 1.500 euro en in 2009 van 900 euro. In 2010 kreeg hij geen bonus omdat hij de omzetdrempel niet had gehaald. In 2011 haalt hij de drempel wel maar dan besluit het bedrijf de bonus niet uit te keren vanwege de penibele financiële situatie. Het bedrijf staat aan de rand van een faillissement en kan zonder een reorganisatie niet overleven.

Bij de rechter
De werknemer stapt naar de rechter om zo betaling van de bonus af te dwingen. Hij vindt dat hij recht heeft op de bonus, onder meer omdat hij heeft voldaan aan de criteria en omdat een aantal andere werknemers wel een bonus hebben gekregen.

De werkgever beroept zich op de discretionaire vrijheid uit de bonusregeling en de jarenlange slechte financiële situatie van het bedrijf. Een aantal werknemers hebben inderdaad wel een bonus gekregen. Zij hebben uitzonderlijk gepresteerd en dat heeft de werknemer in kwestie niet. Een beroep doen op de bonusregeling terwijl het bedrijf rigoureuze maatregelen moet treffen om te kunnen overleven, vindt de werkgever niet redelijk.

Het oordeel
De kantonrechter vindt dat het duidelijk is dat het bedrijf in bijzonder zwaar weer verkeert. Daarom mocht het bedrijf het besluit nemen om af te wijken van de bonusregeling. Dat het andere werknemers wel een bonus heeft gegeven, verplicht niet tot het uitkeren van een bonus aan iedereen. De rechter wijst de vorderingen af en de werknemer gaat met lege handen naar huis.

Meer rechtspraak over bonussen

– Als de bonusregeling niet duidelijk is geformuleerd, kan het ook willekeur zijn om een werknemer geen bonus toe te kennen.

– Een werkgever die geen target had vastgesteld moest een werknemer toch een bonus geven.

– Het wijzigen van een bonus met terugwerkende kracht wegens economische malaise mag niet zomaar.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBAMS:2013:4772. Datum uitspraak: 3 juli 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.