Nieuw beloningsbeleid Shell: salarissen bevroren

0

Shell past onder druk van aandeelhouders het beloningsbeleid aan. Daarbij worden onder meer salarissen bevroren en komt er een ander bonussysteem.

Vorig jaar keurden de aandeelhouders het beloningsbeleid bij de Nederlands-Britse energiemaatschappij af uit onvrede over de hoogte en wijze van belonen.

Bonussen voor het topmanagement worden voortaan alleen uitgekeerd als de doelstellingen worden gehaald. Behalve op operationele resultaten, zal de mate waarin projecten succesvol worden afgerond zwaarder meewegen in de toekenning van bonussen. Het systeem dat de prestatie van het aandeel in vergelijking met die van andere bedrijven vergelijkt, verdwijnt uit de zogeheten scorecard.

De top van Shell ontving vorig jaar bonussen voor prestaties in 2008 terwijl niet alle doelen waren gehaald. Aandeelhouders van Shell stemden daarop tijdens de aandeelhoudersvergadering in meerderheid tegen het beloningsbeleid.

Brede steun aandeelhouders verwacht

Met de nieuwe voorstellen verwacht Hans Wijers, topman van AkzoNobel en bij Shell voorzitter van de beloningscommissie, brede steun te krijgen van de aandeelhouders. ‘Ons doel is gepaste terughoudendheid in de huidige economische omstandigheden en de belangen van de uitvoerenden en die van aandeelhouders meer op een lijn te krijgen’, schrijft hij in een brief aan de aandeelhouders.

Om dat laatste voor elkaar te krijgen, wil Shell zijn bestuursvoorzitter een groter deel van het inkomen in aandelen uitbetalen en laten aanhouden. Vorige week werd bekend dat Shelltopman Peter Voser de helft van zijn prestatiebonus over 2009 in aandelen laat uitkeren.

Shell bevriest de basissalarissen van bestuursvoorzitter Voser en financieel directeur Simon Henry tot januari 2011. De salarissen van deze vorig jaar benoemde topmannen ligt 20 procent lager dan dat van hun voorgangers.

Stichting Pensioenfonds ABP, een grote aandeelhouder van Shell, reageerde in eerste aanleg positief. ‘Het is op zich goed dat ze deze stap zetten’, aldus een woordvoerder dinsdag. ‘We kunnen er inhoudelijk nog niet op reageren omdat we de voorstellen eerst goed moeten bestuderen.’

Op 18 mei kunnen de aandeelhouders zich uitspreken over het aangepaste beloningsbeleid. Dan vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell plaats, in het Circustheater in Scheveningen.

 

Brief aan aandeelhouders en samenvatting voorstel beloningsbeleid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.