Nederlandse lonen bij de hoogste in de wereld

2

De lonen in Nederland behoren tot de hoogste in de wereld. Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook voor wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard in 2011 in 23 landen.

De lonen in West-Europa zijn relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen, maar Nederland loopt daarbinnen ook nog op kop met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Pauline Osse van Loonwijzer is het een beetje stuivertje wisselen tussen deze landen. Buiten Europa springt Zuid-Afrika volgens haar eruit met relatief hoge lonen.

Loonwijzer doet in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden. Voor een goede internationale vergelijking wordt in dollars gerekend. Om de koopkracht in te schatten, wordt ook gekeken hoeveel Big Macs iemand van zijn uurloon kan kopen in eigen land. De Nederlandse leidinggevende kan 4 grote hamburgers bij de McDonald’s kopen van zijn uurloon en zijn Britse collega 4,8 Big Macs.

Zo verdient in het onderzoek een Nederlandse leidinggevende met gemiddeld 26,10 dollar bruto per uur het meest. Zijn Britse collega staat met 24,50 dollar (19,15 euro) op de tweede plaats. Maar netto houdt de Brit net iets meer over (17 dollar) en staat de Nederlander op de tweede plaats (16,20 dollar). Een Zuid-Afrikaanse leidinggevende komt buiten Europa het meest in de buurt met een bruto uurloon van 22,90 dollar en netto 16,10 dollar. Daarvoor kan hij of zij 4,4 Big Macs kopen.

Administratieve medewerkers in Nederland verdienen gemiddeld bruto 16,90 dollar per uur en 11,80 dollar netto. Zij scoren daarmee als tweede. Op nummer 1 staan hun Duitse collega’s met bruto 17,30 dollar per uur, maar netto zakken zij naar de tweede plaats met 11,30 dollar. Ook kan de Nederlander net iets meer Big Macs kopen: 3 tegen 2,7 hamburgers voor de Duitser.

Administratieve krachten in Pakistan zijn met een bruto/netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Zij kunnen nog geen hele Big Mac (0,3) kopen. Binnen Europa bungelen Hongaarse en Russische administratieve medewerkers onderaan. In Hongarije verdienen zij 7 dollar (5,47 euro) bruto per uur en 4,60 dollar netto, waarvan ze 0,9 hamburgers kunnen kopen. In Rusland houden ze van 6,20 dollar bruto meer over met 5,30 netto en 1,6 Big Macs.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. BigMacs?! Kan er aub ook een zinnige vergelijking worden gemaakt? Eentje die niet alleen de directe maar ook alle indirecte belastingen meeneemt; zoals de energiebelasting, mileubelasting enz. Bovendien is een BigMac niet bepaald representatief voor de prijzen van alle andere levensbehoeften en andere artikelen. Kortom het zoveelste onzinnige onderzoek dat ons het gevoel moet geven dat we het zooo fantastisch hebben en er voor moet zorgen dat we niet klagen over alle “bezuinigingen”…

  2. Misschien moet er eens een onderzoek gedaan worden aan de onzinnige en overbodige uitgaven van alle mislukte projecten van onze regering. Laten ze ONS hier maar eens compensatie voor geven, want ze smijten tenslotte ONS geld over de balk. Misschien vergeet het kabinet dat hun salarissen door ONS worden betaald!!!!! Wat krijgen wij er voor terug? Steun aan andere landen, banken die ONS eerder bijna smeekten een lening of hypotheek te nemen en nu plotseling doen alsof WIJ de schuld zijn van deze malaise, onbegrijpelijke weigering om te korten op ontwikkelingshjulp (aanmerkelijk belang voor …..?) en struisvogelpolitiek. Steek jullie koppen maar in het zand, want dan zien jullie niet dat er in ONS land veel mensen al onder de armoede grens moeten leven. Maar door het korten op de zorg en het verhogen van de bijdrage eigen risico zullen er steeds meer mensen niet meer naar een dokter gaan. Gewoonweg omdat dit niet meer te betalen is. De dupe zijn de bejaarden en chronisch zieken; maar geluk voor onze regering, want geen geld, geen zorg, geen zorg, geen leven. Misschien moeten WIJ maar eens gaan korten op het betalen van diverse onzinnige belastingen.