Mogen payrollbedrijven eigen aantrekkelijke cao’s bepalen?

0

Diverse payrollbedrijven als Tentoo willen een eigen aantrekkelijke cao bepalen. Volgens vakbond FNV gaat het om een cao die gunstig is voor een payrollbedrijf, maar slechtere arbeidsvoorwaarden heeft voor een werknemer. Wat beslist de rechter?

Volgens de rechter dienen payrollbedrijven en hun detacheerders zich aan de cao van de uitzendbranche te houden, als deze binnenkort algemeen verbindend verklaard is. Dat betekent dat werknemers onder meer van 20 vakantiedagen naar 25 dagen te gaan. Toch is vakbond FNV niet helemaal tevreden: ‘We zien het liefst dat payrollen helemaal onmogelijk wordt gemaakt.’ Het is niet de eerste keer dat Tentoo vecht tegen een besluit van het ministerie van Sociale Zaken en het verplichte gebruik van de uitzend-cao. Lees hier de volledige uitspraak van de rechter.

Wie is de werkgever?

Bij payrolling zet een werkgever de loonlijst uit bij een partij van buitenaf, een payrollbedrijf. Deze organisatie is daarmee juridisch gezien de werkgever en dus verantwoordelijk voor kwesties als doorbetaling bij ziekte, arbeidscontracten, verzuimbegeleiding en afdrachten van premies en pensioenen. De rechter ziet dit als uitzenden en vindt dat die cao dus ook van toepassing is. Van de 300.000 payrollende werknemers vallen de meeste al onder de cao voor de uitzendbranche.

Alhoewel payrollbedrijven meer doen dan salarisadministratie, gaan zij niet over het gehele personeelsbeleid. Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor het beoordelen, aansturen, inschalen en het werven en selecteren van nieuwe mensen. Toch vinden HR-afdelingen, die zich focussen op hun kerntaken, het een goede investering om een aantal verantwoordelijkheden uit te zetten. Zo zijn er verschillende situaties waarin HR payroll kan overwegen. Denk aan het overnemen van de flexibele schil, het verlengen van proeftijd en het inzetten van bepaalde groepen medewerkers zoals scholieren, oproepkrachten en 65+-ers.

Lees meer over payroll

XpertHR Actueel zet nog even tien vragen en antwoorden voor u op een rij. Lees hier alles wat u moet weten over payroll en payrollbedrijven.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.