Meeste zzp’ers verdienen weinig, maar zijn tevreden

0

Hoogleraar arbeidsrecht en SER-lid Ferdinand Grapperhaus vroeg afgelopen zaterdag aandacht voor hard teruglopende inkomsten en verborgen werkloosheid onder zzp’ers. Maar uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder 2200 zzp’ers blijkt dat de meeste zzp’ers tevreden zijn.

Grapperhaus zei in het programma Nieuwsuur dat veel zzp’ers nog minder verdienen dan een minimuminkomen. Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken blijkt dat de meeste zzp’ers positief zijn over hun zelfstandige arbeidspositie. Van de ondervraagde zzp’ers zou 1 op de 8 zou kiezen voor een vast dienstverband, als dat mogelijk zou zijn.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 1 op de 5 zzp’ers zich verzekert tegen ziekte. Ruim de helft zet wel geld opzij voor het pensioen, 38 procent verzekert zich tegen langdurige arbeidsongeschiktheid.

Sociaal vangnet
Hoogleraar Grapperhaus, die ook kroonlid is van de Sociaal-Economische Raad (SER), vindt dat er een sociaal vangnet moet komen voor zzp’ers. ‘Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken. Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.’

Omzet lager dan 25.000 euro
Volgens het onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken heeft 33 procent van de zzp’ers een omzet die lager ligt dan 25.000 euro. 47 procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.