Medewerkers presteren niet volgens normaalverdeling

0

Lang werd verondersteld dat menselijke prestaties passen binnen een normaalverdeling. Maar uit onderzoek van O’Boyle en Aguinis, gepublicceerd in Personnel Psychology blijkt dat dit niet klopt.

Als de normaalverdeling wordt toegepast op medewerkers binnen de organisatie betekent dit dat 68% gemiddeld presteert. 16% presteert goed en 16% presteert slechter. Volgens en O’Boyle en Aguinis klopt dit niet en is er eerder sprake van een machtsfunctie.

De grafiek van de onderzoekers (zie onderaan dit artikel) laat de medewerkersprestaties zien en lijkt op een skipiste. De onderpresteerders bevinden zich helemaal bovenaan op de piste. De toppresteerders bevinden zich helemaal rechts onderaan.

De typische middenmoter bevindt zich nog onder het gemiddelde, vanuit statistisch perspectief gesproken. Ongeveer 80% van de medewerkers bevindt zich onder het gemiddelde, 10% bevindt zich rond het gemiddelde en 10% bevindt zich boven dat gemiddelde. Volgens voormalig HR manager Jacque Vilet kun je in die zin spreken over de 80-20-regel. Tachtig procent van het werk wordt door 20% van de medewerkers verricht.

Grote verschillen in prestaties
Een kleine groep mensen levert een zeer grote bijdrage. De meeste medewerkers zitten dus onder het gemiddelde, al betekent dit niet dat zij slecht presteren. Het zegt wel iets over de grote verschillen in prestaties die er binnen organisaties zijn.

Beloningssystemen binnen organisaties zijn vaak gebaseerd op de normaalverdeling. Volgens Jacque Vilet moet deze benadering heroverwogen worden, omdat het niet aansluit bij de prestaties van medewerkers. Medewerkers die zeer goed presteren zouden daarvoor navenant beloond moeten worden.

Bron:Compensation Cafe

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.