Loonstijging onder inflatieniveau

0

De stijging van de cao-lonen lag in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2005 onder het niveau van de inflatie.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Gemiddeld lagen de lonen in de afgelopen drie maanden 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode van 2009. De inflatie kwam in het derde kwartaal uit op 1,6 procent.

Werknemers in de branche van energie- en waterleidingbedrijven kenden, net als horecapersoneel, de laagste loonstijging (0,3 procent). In de horecasector is bij een belangrijke cao geen loonsverhoging voor 2010 gegeven. Deze loonsverhoging is uitgesteld tot volgend jaar.

In de sector gezondheid en welzijn stegen de cao-lonen met 2,5 procent het meest. Bij een aantal cao’s in deze bedrijfstak is dit jaar het persoonlijk levensfasebudget ingevoerd, waardoor de uurlonen stijgen. Daarnaast is ook bij veel cao’s de eindejaarsuitkering verhoogd.

De contractuele loonkosten, die bestaan uit het cao-loon inclusief bijzondere beloningen en werkgeverspremies voor onder meer pensioen, werkloosheid en sociale fondsen, namen met 1,5 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aan het einde van het derde kwartaal is ruim 80 procent van de cao’s voor geheel 2010 afgesloten. Het CBS schat dat de gemiddelde cao-loonstijging over heel dit jaar uitkomt op 1,3 procent.

Meer over cao-lonen »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.