Loonkloof groeit gestaag

1

De top binnen bedrijven verdient in Nederland gemiddeld bijna zes keer zoveel als het personeel op de werkvloer. In de financiële sector krijgen de grootverdieners zelfs zo n twaalf keer meer dan gewone werknemers, blijkt uit onderzoek van het CBS.

De loonkloof is de afgelopen jaren langzaam maar zeker gestegen. Was het salaris van een werknemer in 2010 nog ongeveer 5,5 keer zo laag als dat van de top, in 2014 was dat gegroeid naar 5,8 keer zo laag. In dat jaar verdienden topverdieners gemiddeld 234 duizend euro.

Bij banken en verzekeraars is de kloof het grootst, de top (de vijf bestbetaalden binnen een bedrijf) verdiende daar gemiddeld 11,7 keer meer dan een doorsnee medewerker. Ook in de informatie en communicatie (de techsector) en de zakelijke dienstverlening is het beloningsgat relatief groot.

Bij 88 van de duizend onderzochte bedrijven verdiende de top meer dan tien keer zoveel als de doorsnee medewerkers, maar dat kan te maken hebben met het feit dat de werknemers erg weinig verdienen. Deze situatie kwam bijvoorbeeld voor bij uitzendbureaus, supermarkten en warenhuizen, waar relatief veel jongeren werken.

Net als de loonkloof groeit ook het aantal vrouwen in de top langzaam. Bij de duizend grootste bedrijven was in 2014 19 procent van de topverdieners vrouw. In 2010 was dat nog 17 procent. Bij drie van de duizend bedrijven waren de topverdieners allemaal vrouw. Deze bedrijven opereren allemaal in de zorgsector.

Bron: De Volkskrant

Lees ook: Hoger BBP door meer werkende vrouwen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Gerard Steverink op

    Het blijkt wel weer dat de top van het bedrijfsleven absoluut niet betrokken is bij de medewerkers die het geld verdienen.
    Zakkenvullen is ook bij de top duidelijk aanwezig. Bonussen etc. zijn aan de orde van de dag terwijl de werknemer het moet doen met een gemiddeld salaris en dat vindt de top nog te veel. En bij de banken is het helemaal ten hemel schrijnend. Schande gewoon. Maar ja met dit neo liberale kabinet kan de top zijn gang gaan.