Kamp: ‘Werkloze moet voor baan verhuizen’

12

Minister Kamp wil werklozen met een uitkering die niet willen verhuizen voor een baan, harder gaan aanpakken. Werklozen die ‘onvoldoende inspanning’ leveren en een verkeerde houding hebben om aan de slag te komen, gaan dat voelen in hun uitkering.

Dat zei Kamp donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over handhaving in de sociale zekerheid. Hij vindt dat een hardere aanpak ook moet gelden voor uitkeringsgerechtigden die geen moeite doen om van hun verslaving af te komen.

Polen pakken kerstpakketten in
Kamp zei in de Kamer geïrriteerd te zijn door berichten uit gemeenten met veel jonge mensen in de bijstand, waar bedrijven Polen inhuren om kerstpakketten in te pakken. Volgens hem kunnen mensen in de bijstand dit werk prima doen.
 
VVD-Kamerlid Malik Azmani had Kamp gevraagd wat hij gaat doen om een ‘cultuurverandering’ te bewerkstelligen. Azmani was op zijn beurt geschrokken dat werkzoekenden in de regio Rijnmond nauwelijks reageren op initiatieven van gemeenten om ze aan de slag te krijgen in de Rotterdamse haven, waar ondernemers juist naarstig op zoek zijn naar personeel.
 
Kamp zei de groep werklozen die niet wil ‘nadrukkelijk in beeld’ te hebben bij een aanscherping van het regime, waaraan hij met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) nog werkt. De hardere aanpak moet in 2013 ingaan. Regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben afgesproken dat uitkeringsgerechtigden die door hun gedrag of kleding verhinderen om aan het werk te komen, dit sneller moeten voelen.
 
Volgens Azmani moeten gemeenten en uitkeringsinstituut UWV ook nog een slag maken. Hij is teleurgesteld dat het nog nauwelijks lukt werklozen in te zetten in de tuinbouw, waar veel buitenlanders werken. Argumenten dat het bijvoorbeeld voor werkzoekenden in Rotterdam geen doen is om naar de kassen in het Westland te gaan, snijden volgens hem geen hout. ‘Er worden nu ook al busjes ingezet. Als er werk is, moeten mensen aan de slag of de uitkering wordt ingetrokken.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

12 reacties

 1. Zou minister Kamp weten wat dit betekent voor de laagste salarissen die hun huis met verlies dienen te verkopen ?
  Mischien moet hij eens een compensatie voor deze groep opzetten indien dit aan de orde komt.

 2. Hm, het huis van mijn buren is net voor 45.000 euro minder verkocht dan ik mijn huis 4 jaar geleden heb gekocht. Daarbij opgeteld de kosten voor overdrachtsbelasting, notaris, verhuizing en verbouwing/aankleding. Hoeveel erger kunnen de financi?le gevolgen dan nog zijn van de korting op de uitkering?
  Wat een domme en kortzichtige redenering. Ook niet re?el om dat op 1 lijn te stellen met iemand die niet aan zijn verslaving wil werken of geen zin heeft om 1/2 uur te reizen voor werk, lijkt me toch net iets anders liggen.

 3. Op zich geen probleem mee, als ik dan ook een baan ergens anders krijg. Als reden van afwijzing hoor ik ook vaak u woont te ver weg en als je dan zegt ik wil wel verhuizen dan zegt men, ja maar wij hebben inmiddels al iemand aangenomen die dichter bij woont.

 4. Ik denk dat veel langdurig werklozen willen verhuizen om aan een passende baan te komen. Maar voor hen die een koopwoning hebben is dit zuur: vaak lang wachten op een koper die vervolgens tienduizenden euro’s minder betaalt waardoor soms een restschuld achterblijft, wie compenseert dan zo’n verplichte verhuizing. Ik zoek al in een regio met straal van 50 km.

 5. Onder de Linden op

  En wat als je een partner hebt die wel werkt? Moet die dan maar meeverhuizen en een andere baan zoeken? Dan maar hopen dat dat lukt. Anders dan komt de partner weer zonder werk te zitten, krijgt een boete van het UWV op zijn/haar uitkering want ja, hij/zij heeft zelf zn werk opgezegd en dan maar hopen dat er snel een andere baan gevonden wordt voor de partner anders moeten ze dadelijk weer met zn allen verhuizen omdat die baan weer in een andere regio ligt. Nog daar gelaten hoe het inderdaad met verhuiskosten zit. Ik begrijp de initiele gedachten maar als je verder kijkt is het allemaal een beetje kort door de bocht geredeneerd van minister Kamp.

 6. En als je als 50-plus werkloze met een gezin met 3 kinderen zit en in een koopwoning woont! Zou heer Kamp dan nog wel beseffen wat hij aanricht? Ik zoek ook binnen een straal van 50 km, maar arbeidsmarkt zit voor momenteel pot en potdicht. Meneer Kamp zou er voor moeten zorgen dat Nederland uit het Schengenakkoord treedt en de CAO afschaft, dan pas daalt de werkloosheid als een komeet.

 7. Wanneer stopt de overheid na decennia geld weggooien nou eindelijk eens met zich bemoeien met de arbeidsmarkt ? Geef gewoon iedereen een uitkering die dat wil en laat de markt zijn werk doen. Dat is echt veel beter en goedkoper. Kamp is het braafste jongetje in de klas die als klassevoorzitter is gekozen omdat niemand het verder wilde.

 8. van 't veldt op

  Die mafketels in den Haag maken van hun eigenvolk zo langzaam aan zwervers en asielzoekers!!!!!!

 9. van 't veldt op

  Gierend de bocht uit die Kamp…. heeft die sukkel enig idee dat er nogal wat werkgevers zijn die tijdelijke contracten verlengen en eenmaal toe aan een vast contract gewoon NIET overgaan tot een contract voor onbepaalde tijd???? Wat zal het druk worden in ons land zeg, met al die verhuizingen!!!! Ben nogal eenkennig en gehecht aan mijn huis, woonplaats, kinderen en familie…. ROBOT chippie krijg ik gratis van de Staat der Nederlanden meegeleverd??????

 10. van 't Veldt op

  En dan te bedenken dat ik een schamel inkomen heb en een HUURHUIS !!!!
  40-45 begint het op te lijken!!!!

 11. van 't veldt op

  Bij de geboorte van elk Nederlands Staatsburger een TENT leveren en bij pensioen alvast een SPUIT !!!! maar dan wel dat wanstaltige Den Haag de BOUW in schoppen met die luie reten!!!!

 12. van 't veldt op

  MEER dan een actetas dragen hoeft dat schorem fysiek niet te doen!!!!
  Ik zeg, burgerplicht, van 16 t/m 18 jaar voor alle jongeren…. g??n uitzonderingen… studeren doe je na die tijd dan maar…. en Landsbestuurders… OOK elk jaar 3 maanden Burgerplicht per jaar!!! Dus ??k in de Bouw… in de Zorg…. in de Bosbouw etc etc etc etc…. en OOK geen enkele uitzondering maken voor die gasten!!! NIKS kerst reces…. gvd… Jan met de Pet werkt zich de pleuris en heeft aan zijn 2 dagen kerst veelal geen moer… laat staan de mensen in de Detailhandel… die zijn met Kerst gebroken…. en mogen voor de knip van de baas de 2e feestdag weer braaf aan het werk !!!!