Kabinet relativeert probleem ‘werkende arme’

0

Volgens de SP leven door de crisis ondertussen meer dan 345.000 werkenden in armoede in Nederland. Staatssecretaris Kleinsma relativeert de omvang van het probleem. Bovendien komt het kabinet de arme werkende tegemoet door een verhoging van de arbeidskorting.

Dat zei staatssecretaris Jette Kleinsma (SZW) in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Aanleiding voor de Kamervragen was een bericht in Trouw. In dit krantenartikel werd gesteld dat 8,5% van de werkenden in Nederland meerdere banen heeft. Steeds meer Nederlanders zouden dubbele banen nodig hebben om nog rond te kunnen komen.

Dubbele banen
Volgens Kleinsma geeft de helft van de mensen met dubbele banen aan dat zij dit doen om in zichzelf te investeren, bijvoorbeeld om zich te ontwikkelen of een beter arbeidsmarktperspectief te krijgen. ‘ Dat juich ik natuurlijk van harte toe.’ Van degenen die meer dan een baan hebben om financiële redenen, doet de meerderheid dit volgens de staatssecretaris om een extraatje te verdienen. Slechts 20% van alle mensen die meer banen combineren geeft aan dat zij dit doen om rond te kunnen komen. De meerderheid van deze mensen werkt bovendien in deeltijd.

Arbeidskorting verhoogd
Kleinsma deelt de mening dat werknemers in Nederland bij voorkeur met één baan genoeg moeten kunnen verdienen om een gezin te kunnen onderhouden en rond te kunnen komen. Zij wijst erop dat het wettelijk minimumloon voor volwassenen is in Nederland in vergelijking tot andere Europese landen relatief hoog is. Dat steeds meer werkenden in Nederland niet rond kunnen komen, is volgens Kleinsma ook te wijten aan het hoge aantal nulurencontracten en parttime banen. Klijnsma wijst er daarnaast op dat het kabinet maatregelen neemt die er aan bijdragen dat mensen die werken tegen lage lonen er financieel op vooruit gaan. Zo wordt in 2013 het maximale bedrag aan arbeidskorting met € 374 verhoogd, van € 1723 tot € 2097.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.