Jeugd-LIV compenseert voor werknemers van 18-21 jaar

0

Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2018 een tegemoetkoming ontvangen voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar. Dit jeugd-LIV (lage-inkomensvoordeel) compenseert werkgevers voor de verhoging van het minimumjeugdloon.

De regeling is bedoeld om bedrijven te stimuleren om meer jongeren aan te nemen. Dit staat vermeldt in de Rijksbegroting voor 2018 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De tegemoetkoming compenseert werkgevers voor de verhoging van het minimumjeugdloon die vanaf 1 juli 2017 is ingevoerd. Uitbetaling minimumjeugdloonvoordeel over 2018 vindt in 2019 plaats.

Verlaging minimumloonleeftijd

Het volledige wettelijk minimumloon gold tot 1 juli 2017 voor werknemers van 23 jaar en ouder. Sindsdien wordt het in stappen afgeschaft tot 21 jaar. Jongeren van 21 jaar gaan zo het minimumloon verdienen. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 zal meestijgen om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen. Om baanverlies te voorkomen, neemt het kabinet compenserende maatregelen. Het jeugd-LIV is hier een voorbeeld van. Voor werknemers van 22 jaar kunnen werkgevers een tegemoetkoming krijgen via het lage-inkomensvoordeel (LIV).

Lage-inkomensvoordeel

Het LIV geldt sinds 1 januari 2017 als onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Het LIV is een stimulans voor arbeidsparticipatie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt met een laag inkomen. Voor werknemers die 100 tot 110% van het wettelijk minimumloon voor 23-jarigen en ouder verdienen en ten minste 1248 uren hebben gewerkt bedraagt de LIV maximaal € 2 000 per werknemer per jaar (€ 1,01 per verloond uur). In 2018 zal de LIV voor het eerst worden uitbetaald aan werkgevers.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.