Heb je voorkeur voor salaris of slaap?

0

Zijn mensen geldbeluste wezens of gaan ze voor de werk/privé balans?

In een onderzoek van de Cornell University wordt gevraagd of medewerkers voorkeur hebben voor een goed betaalde baan met lange werkuren of voor een betere werk/privé balans, maar met een lager salaris.

Veel wetenschappers, zoals nobelprijswinnaar Kahneman en Daniel Pink, zijn eerder tot de conclusie gekomen dat geld niet heel erg belangrijk is. Kahneman stelt dat 75.000 dollar per jaar nodig is om gelukkig te zijn. Extra geld voegt niets toe aan de perceptie van gelukkig zijn. Ook als medewerkers gevraagd wordt naar hun push- en pullfactoren staat salaris steevast niet bij de top 5 van belangrijkste factoren.

Maar nu is er dus het Cornell-onderzoek, dat heel expliciet vraagt naar de uitruil tussen geld en geluk. In het onderzoek werd 2600 personen gevraagd wat hen gelukkiger zou maken: jaarlijks 150.000 dollar betaald krijgen, met een aanzienlijke hoeveelheid werkuren (slechts 6 uur slaap per nacht) of 80.000 dollar met 7,5 uur slaap per nacht? Wellicht is het verschil in inkomen in deze vraagstelling wel te groot, want de overgrote meerderheid van de ondervraagden koos voor het hogere salaris (en dus anderhalf uur minder slaap per nacht).

Volgens de onderzoekers zit er echt een systematisch verschil tussen wat mensen kiezen en wat mensen denken dat hen gelukkiger maakt. Zo kiezen respondenten voor het hogere inkomen zelfs als ze denken dat hen dat niet gelukkiger maakt.

Auteur Adi Gaskell is benieuwd wat de uitkomsten van het onderzoek zouden zijn als de vraagstelling wat meer realistisch zou zijn. Bijvoorbeeld een enkele duizenden dollars hoger salaris, tegen een uur minder slaap.

Deze post is te vinden op het blog HRM Today

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.