‘Groot deel V&D-ers bereid tot loonoffer’

0

Het overgrote deel van het personeel van V&D is bereid om salaris in te leveren als daarmee de toekomst van het noodlijdende warenhuis zeker kan worden gesteld. Dat zei bestuursvoorzitter John van der Ent zondag in het programma Nieuwsuur.

Van der Ent, sinds twee maanden in functie, beaamde dat het akkoord waarmee V&D bijna twee maanden geleden van de ondergang werd gered een tijdelijke oplossing is. ,,We moeten weer juichend vooruit. Dat betekent met het oog op de lange termijn dat we weer concurrerend moeten worden”, aldus de topman die denkt dat V&D binnen twee jaar winstgevend kan zijn.

V&D bedong al een eenmalige korting op zijn huurkosten van 24 miljoen euro maar streeft ook nog naar een structurele verlaging van de loonkosten met 10 miljoen euro. Daarom werd het personeel gevraagd 5,8 procent in te leveren tot grote woede van de vakbonden. FNV sprak zelfs van chantage nadat V&D gezegd zou hebben dat er banen moeten verdwijnen als er minder diep in de lonen wordt gesneden.

De topman wil dat realiseren door de producten van V&D uniek te maken op een manier zoals La Place zich binnen het concern heeft ontwikkeld. Een retaildeskundige reageerde sceptisch en stelde dat ,,V&D al vijfentwintig jaar geen winst heeft gemaakt”. Ook werd V&D verweten geen oog te hebben gehad voor de veranderingen in het koopgedrag van consumenten en voor nieuwkomers in de Nederlandse detailhandelsmarkt.

Lees ook: 3 vragen over het loonoffer bij V&D

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.