Geen loonstijging of promotie P&O’ers ondanks zwaardere functie

4

P&O’ers zien hun rol binnen organisaties belangrijker worden, waardoor de werkdruk toeneemt. Maar ondanks dat, verwachten velen (45 procent) geen salarisverhoging.

Dit blijkt uit ‘HR Trends 2010-2011’, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder 819 Nederlandse HR-professionals.

Om belangrijke HR-thema’s zoals vergrijzing en arbeidsproductiviteit strategisch te behandelen, moeten HR-afdelingen een meer adviserende rol in de organisatie op zich nemen. En veel organisaties hebben ook wel ambities in die richting, blijkt uit het onderzoek. Zo gaf in 2009 slechts een op de tien HR-medewerkers aan talent development een belangrijk beleidsthema te vinden. In 2010 is dat aantal gestegen naar ruim zes op de tien. Daarnaast is verbetering van de arbeidsmarktcommunicatie voor bijna de helft van de HR-medewerkers een belangrijk beleidsthema voor dit en komend jaar. Vorig jaar was dat voor slechts 16 procent het geval.

Voornemens en realiteit

Maar toch is er een grote spagaat tussen waar men mee bezig is en mee bezig wil zijn, zegt Hans van der Spek, beloningsexpert bij Berenschot. ‘Men blijft veel tijd kwijt zijn aan alle operationele activiteiten, terwijl men aangeeft met strategie bezig te willen zijn. Ze willen hun tijd bijvoorbeeld besteden aan een arbeidsmarktstrategie en binden+boeien, terwijl de salarisadministratie nog teveel tijd in beslag neemt. Ik zie het als een tweebaans rotonde: ze willen wel afslaan om een nieuwe weg te nemen, maar steeds rijdt er een ander in de weg. De ene keer zijn dat de ziekmeldingen of de invulling van vacatures, de andere keer is het de kredietcrisis. En steeds komen P&O ‘ers maar niet toe aan wat ze echt willen.’

Promotie en salarisverhoging

Ondanks de toenemende werkdruk, verwachten slechts twee van de tien HR-medewerkers  promotie te maken. Een kwart geeft aan de afgelopen twee jaar promotie te hebben gemaakt. Opvallend is dat vrouwen vaker dan mannen promotie maakten.
Volgens Hans van der Spek is dat wel raar: ‘Als je functie als P&O’er wezenlijk verandert en als je toegevoegde waarde voor de organisatie groter wordt, dan is het vanzelfsprekend om ook het beloningsniveau te herijken. Aan de andere kant zie je ook dat in de hele organisatie meer gedaan moet worden met minder geld. Het speelt dus breder in de organisatie.’

Salaris

Over het salaris zijn HR-medewerkers niet altijd tevreden. Ondanks de verwachte verzwaring van de functie, verwacht bijna de helft dat het salaris niet zal stijgen. Bovendien zijn bijna vier van de tien HR-medewerkers van mening minder dan marktconform te verdienen.
Mannen zijn iets meer tevreden met hun salaris dan vrouwen. Twee derde meent dat het salaris marktconform is, tegen zes op de tien vrouwen. Dat is niet verwonderlijk, want voor de onderzochte functies verdienen mannen gemiddeld 7 procent meer dan vrouwen. Dit verschil is deels te verklaren doordat de mannelijke respondenten gemiddeld ouder zijn en langer werkzaam in de huidige functie.

Gemiddeld vast jaarsalaris naar functie

Directeur HRM € 95.208
Externe Management Consultant/Organisatieadviseur € 65.200
P&O Manager € 62.500
Externe HR- of personeelsadviseur € 54.700
Hoofd salarisadministratie € 50.000
Personeelsfunctionaris € 45.700
Salarisadministrateur € 40.100
Medewerker personeelszaken € 28.900

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Richard Koopman / Zynn op

    Daarnaast is het ‘willen’ bezig zijn met andere dingen – maar het niet doen, mogelijk het ‘kunnen’ de hoofdoorzaak. Het hebben en/of ontbreken van competenties geldt immers ook voor HR zelf. Dat je geen tijd hebt of afgeleid wordt door andere dingen zie ik als een excuus. Ondertussen staat de ontwikkeling stil en dat is m.i. voor een organisatie niet acceptabel.. Je hebt de plicht te leveren – je verwacht dit immers ook van anderen.

  2. Richard Koopman / Zynn op

    Daarnaast is het ‘willen’ bezig zijn met andere dingen – maar het niet doen, mogelijk het ‘kunnen’ de hoofdoorzaak. Het hebben en/of ontbreken van competenties geldt immers ook voor HR zelf. Dat je geen tijd hebt of afgeleid wordt door andere dingen zie ik als een excuus. Ondertussen staat de ontwikkeling stil en dat is m.i. voor een organisatie niet acceptabel.. Je hebt de plicht te leveren – je verwacht dit immers ook van anderen.

  3. Dat ben ik met je eens Richard, niet toe komen aan strategie moet niet kunnen. laat het operationele bij een personeelsfunctionaris en maak een adviseur volledig vrij voor strategie.