Flexibele economie kan recessie verkorten

0

Economische crises laten zich niet duidelijk voorspellen, maar er zijn wel enkele aspecten die een recessie flink kunnen verkorten, zoals een flexibele economie.

Economieën met een flexibele arbeidsmarkt en grotere bereidheid om vaste salarissen te laten dalen, hebben kortere recessies. Dat blijkt uit onderzoek dat Maarten de Ridder deed voor zijn master Economie aan de Universiteit Tilburg.

“Het idee is dat als werkgevers lonen kunnen verlagen, ontslagen beperkt blijven, het consumentenvertrouwen op pijl blijft en recessies dus lichter zijn”, aldus De Ridder in een persbericht van de universiteit. Hij analyseerde 1,4 miljoen gegevens over loonsveranderingen in de VS tussen 1980 en 2014 en hoewel hij erkent dat deze resultaten niet direct toepasbaar zijn op Europese markten, verwacht hij dat Europa ook baat zal hebben bij flexibele lonen.

Met dit inzicht is het aan beleidsmakers en ondernemers om het verschil te maken. De wetgeving kan versoepeld worden en door lonen te verlagen, kunnen ontslagen worden voorkomen. Ondernemers moeten vervolgens van deze nieuwe mogelijkheden gebruikmaken.

Bron: Zipconomy.nl

Lees ook: ‘Minder loon in ruil voor betere voorwaarden’ en CNV tegen soepeler afwijken cao

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.