Een op de drie werknemers bereid tot loonoffer

2

Een op de drie werknemers is bereid salaris in te leveren in ruil voor behoud van zijn baan.

Dat blijkt uit het Vraag van Vandaag-onderzoek dat ING afgelopen week heeft gehouden en waar dagelijks gemiddeld 61.000 respondenten waren.

Loonoffer
Het hebben van werk is voor mensen zo belangrijk dat een derde bereid is salaris in te leveren als dat moet: 17% van hen wil niet meer dan 5% loon inleveren, een op de negen werknemers is bereid tot een loonoffer tussen de 5 en 10% en 5% van hen is bereid meer dan 10% van zijn salaris in te leveren in ruil voor baanbehoud.

Vrees voor baanverlies
Hoewel de economische vooruitzichten weer positiever zijn, is de vrees voor baanverlies blijkbaar nog groot onder de beroepsbevolking. Een derde vreest zijn baan te verliezen volgens het onderzoek. En de gemiddelde werknemer is niet zo positief over zijn carrièreperspectief.

ING wijst erop dat de angst voor baanverlies veel groter is dan het daadwerkelijke aantal mensen dat hun baan kwijt raakt. Volgens ING Economische Bureau zal de werkloosheid dit jaar weliswaar nog oplopen van 8,5% naar 9%, maar dan nog behoudt het overgrote deel van de beroepsbevolking zijn baan.

Lees ook: ‘Werknemer verkiest sfeer boven salaris‘, ‘Praten over salaris nog steeds taboe‘ en ‘25 duizend bedrijven vroegen om loonoffer

Bron: ING

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Hans 't Hooft op

    De afgelopen tijd komt het steeds vaker voor dat stellingen worden onderbouwd door uitkomsten van enquetes te suggereren. Uit deze enquete blijkt dat het overgrote deel helemaal geen loon willen inleveren.

    Overigens zou het een goed idee kunnen zijn als dit transparant over een gehele organisatie gebeurd.