Blog‘Collectieve salarisverhoging op vast administratief moment niet meer passend’

0

Veel HR-professionals zijn volgens HR-tech deskundige Iris Zonneveldt bezig om performance management opnieuw uit te vinden en vorm te geven. Dat is een ontzettend inspirerend proces waarbij zij veel verschillende vormen ziet ontstaan.

Het mooie is dat er steeds meer maatwerk komt: gezien vanuit verschillende bedrijven en branches, maar ook binnen een organisatie waarin maatwerk voor verschillende doelgroepen wordt geleverd. ‘Deze beweging vind ik ontzettend positief, maar er staat vrijwel overal één en dezelfde olifant in de kamer: de jaarlijkse salarisverhoging,’ vertelt Iris.

Passend performance management

Op het moment dat je performance management verandert naar een continu proces met veel aandacht voor het individu, is een collectieve ronde van salarisverhogingen op een vast administratief moment helemaal niet meer passend. In de praktijk levert dat een worsteling op, want er zijn verschillende processen die samenkomen in die jaarlijkse ronde van salarisverhogingen. Soms zijn er ook cao-afspraken of ander beleid waardoor er in eerste instantie niet zomaar van afgestapt kan worden. Toch is het niet de bestaande situatie die het meest belemmerend is, maar het is de vraag: ‘wat willen we dan wel?’ die lastiger blijkt te beantwoorden.

‘Wat willen we belonen?’

In essentie vind ik dat het beloningssysteem van een organisatie nauw moet aansluiten bij het DNA van die organisatie: immers, in een beloningssysteem ga je dat belonen wat je succesvol maakt. De basisvraag om jezelf te stellen is: ‘Wat willen we belonen?’ . Ik denk dat je daar juist heel expliciet over mag zijn. Stel dat innovatie hoog in het vaandel staat, dan kan dat een uitgangspunt zijn voor hetgeen je gaat belonen. Of wanneer teamwork belangrijk is, dan is het leveren van een teamprestatie iets dat beloond moet worden.

Van belonen naar presteren

Naast de vraag wat je wil belonen, kun je je ook afvragen wat een natuurlijk moment is om dat te doen. In mijn ogen is dat moment het moment van de prestatie. Want als ik vandaag een grote klant binnenhaal of een belangrijk project afrond, dan voelt het goed om dat direct te vieren. Je kunt dit realiseren door leidinggevenden een jaarlijks budget te geven waarvan ze hun medewerkers mogen belonen. Of je pakt het nog radicaler aan en geeft medewerkers individueel een budget om elkaar te belonen.

Beloningssysteem vormgeven

Naast een geldelijke beloning zijn er natuurlijk ook vele vormen van waardering die niet direct geld hoeven te kosten: het sturen van een persoonlijk kaartje, of het geven van een podium om te vertellen over een project of prestatie. Het mooiste is dat je het vormgeven van een nieuw beloningssysteem aanpakt als een ontwerper: via verschillende experimenten met feedbackrondes kun je veel leren over wat medewerkers belangrijk vinden en samen met elkaar komen tot een systeem dat werkt. Zet je designer bril op en ga aan de slag!

Lees meer over:

Over Auteur

Iris Zonneveldt is CEO van Treams, een software platform voor performance management. Hiernaast heeft zij jarenlange ervaring in HR en is zij uitgeroepen tot HR Talent of the Year in 2018.