DNB: banken op weg naar beter bonusbeleid

0

Grote banken zijn goed op weg met het verbeteren van hun bonusbeleid, maar er is nog werk aan de winkel. Dit oordeelt De Nederlandsche Bank (DNB).

In de tweede helft van vorig jaar heeft DNB bij zeven grote banken en verzekeraars onderzocht in hoeverre hun beloningsbeleid voldoet aan de regels. Bonussen mogen bijvoorbeeld geen risicovol handelen van medewerkers stimuleren. De toezichthouder stelt vast dat de instellingen, waarvan de namen niet worden genoemd, steeds beter inzien dat het toestaan van dit soort perverse prikkels niet meer van deze tijd is.

DNB heeft bij elke onderzochte instelling nog wel één of meerdere tekortkomingen geconstateerd. Zo zijn er nog altijd individuele beloningen die niet aan de regels voldoen. Ook de wijze waarop instellingen hun beloningsbeleid openbaar maken, komt volgens DNB nog niet altijd overeen met de voorschriften. Cijfers over beloningen zijn vaak niet specifiek genoeg, waardoor er onvoldoende transparantie is.

Onlangs lieten verschillende financiële instellingen, waaronder ING en de Rabobank, weten bonussen voor hun personeel af te schaffen. Ook in de top van de bedrijven is niet in alle gevallen een prestatiebeloning uitgekeerd.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.