De verbazingwekkende wetenschap op het gebied van motivatie

0

Daniel Pink, voormalig speechschrijver van Al Gore, is een origineel denker, die wetenschap op humoristische wijze toepast op HR-vraagstukken.

Een maand geleden kwam Daniel Pink al ter sprake in het artikel “Het belang van de linkerhersenhelft voor het succes van organisaties”.

In deze video stelt Dan Pink het beloningsbeleid aan de orde. Al tientallen jaren wijzen sociaal psychologische experimenten uit dat mensen niet beter of sneller een complex probleem oplossen als daar een beloning tegenover staat. Integendeel, in de meeste gevallen blijkt het idee van een beloning creativiteit in de weg te staan. (Extrinsieke) Beloning blijkt wel te werken bij het oplossen van simpele vraagstukken of het uitvoeren van eenvoudige, gestructureerde taken.

Dan Pink hangt dan ook de stelling aan dat er een discrepantie zit tussen wat de wetenschap weet en wat het bedrijfsleven doet. Bij organisaties is het beloningsbeleid gebaseerd op spiegeltjes en kraaltjes. Hou een werknemer een wortel voor het hij of zij gaat wel rennen. Wetenschappelijke experimenten wijzen dus het tegendeel uit.

Organisaties zouden hun beloningsbeleid rond de intrinsieke principes ‘autonomie’, ‘meesterschap’ (de behoefte om steeds beter te worden) en ‘doel’ (de aandrang om iets te doen voor het grotere geheel) moeten vormgeven.
Kijk voor een energieke Dan Pink naar de video on the surprising science of motivation (18 minuten), met vele voorbeelden ter illustratie.
Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.