Cao-loonstijging daalt met 2 procentpunten

0

De cao-lonen zijn in het eerste kwartaal van 2010 met 1,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Begin 2009 bedroeg de cao-loonstijging nog 3,6 procent.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend heeft gemaakt.
De grootste cao-loonstijging was waar te nemen in de sector Openbaar bestuur. Hier stegen de lonen met 2,7 procent. Dit wordt volgens het CBS veroorzaakt doordat de eindejaarsuitkering bij Rijksoverheid is omgezet in een volledige dertiende maand. Deze afspraak was al in 2007 gemaakt. In de landbouw en visserij stegen de cao-lonen het minst.

De contractuele loonkosten zijn in het eerste kwartaal van 2010 met 1,9 procent toegenomen. Dit zijn de cao-lonen vermeerderd met bijzondere beloningen en werkgeverspremies. Deze stijging is iets hoger dat de stijging van de cao-lonen. Dit komt vooral door de verhoging van de werkgeverspremie voor het wachtgeld en de wettelijke werkgeversbijdrage in de ziektekosten.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.