Cao-lonen meest gestegen sinds eind 2009

0

De loonstijging die is afgesproken in cao’s bedroeg in het derde kwartaal 1,7 procent. Daarmee is de cao-loonstijging op het hoogste punt sinds eind 2009 uitgekomen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De cao-lonen zijn in de bedrijfstakken industrie en bouw met respectievelijk 2,3 en 2,1 procent het meest toegenomen. Dat komt volgens het CBS vooral door loonsverhogingen in de cao’s van de metaal en de bouw. In de horeca zijn de lonen met 0,3 procent het minst gestegen.

De toename van de lonen ligt inmiddels wel al 2 jaar onder de inflatie. De consumentenprijzen waren in september gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar geleden.

Aan het eind van het derde kwartaal was bij het CBS voor driekwart van de cao’s de ontwikkeling voor het lopende jaar bekend. Op basis hiervan komt voor heel 2012 de gemiddelde cao-loonstijging uit op 1,6 procent.

De lonen inclusief bijzondere beloningen en premies, de zogeheten contractuele loonkosten, stegen afgelopen kwartaal eveneens, met 2,3 procent. Dit komt naast de cao-loonstijging door de verhoging van de premies. De werkgeverspremie voor de werkloosheidswet is dit jaar toegenomen van 4,20 naar 4,55 procent. Daarnaast waren er veranderingen in de werkgeversbijdrage in de ziektekosten.    

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.