Bonus uit de gratie bij studenten en young professionals

1

Studenten en young professionals kiezen eerder voor een vast salaris dan voor variabele en prestatiegebonden beloning.

Dit blijkt uit onderzoek onder bezoekers van Kiesjewerkgever.nl.

De bezoekers van de website kregen diverse stellingen met betrekking tot het salaris voorgeschoteld. De voorkeur blijkt te liggen bij een vast salaris, een salaris dat deels vastgesteld is aan te behalen resultaten is minder populair.

Uit eerder onderzoek in 2008 van Kiesjewerkgever.nl bleek dat de studenten en young professionals destijds nog de voorkeur hadden voor een prestatiegericht salaris. Het vervolgonderzoek stelt vast dat er nu duidelijk een verschuiving is naar het zekere van een vast salaris.
Volgens Bram van der Graaf van Kiesjewerkgever.nl komt dat ten dele door de crisis: ‘Mijn gevoel is dat je dat daar niet los van kunt zien. Mensen zijn op zoek naar zekerheid, zowel in hun baan als in de beloning. Daarnaast kan ik me voorstellen dat ook het negatieve nieuws over de bonusstructuur geen goed hebben gedaan. Het woord bonus is toch een beetje besmet geraakt.’

Uitzondering

Er is echter wel een uitzondering: economisch opgeleide studenten en young professionals kiezen veel sneller voor een prestatiegebonden salaris.  Studenten en young professionals met een landbouwachtergrond neigen veruit het sterkst naar een vast salaris.
Bram van der Graaf: ‘Dat juist de economisch opgeleide studenten, ondanks de oorzaken van de crisis, kiezen voor variabele beloning, zit blijkbaar in de aard van het beestje. Het is moeilijk om dat er compleet uit te halen, hoewel veel buitenstaanders dat niet verkeerd zouden vinden.’

Vrouwen

Opvallend is dat de vrouwelijke respondenten het meest neigen naar een vast salaris. Mannen daarentegen zitten precies in het midden. Het is hen om het even of ze een vast salaris krijgen of dat ze worden beloond aan de hand van hun prestaties.

In totaal deden 5.000 bezoekers van de website kiesjewerkgever.nl mee aan het onderzoek waarvan 2.300 vrouwen en 2.700 mannen.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie