Beloningsverschil man en vrouw is niet erg

0

Het beloningsverschil dat bestaat tussen mannen en vrouwen is helemaal niet erg. Dat zegt Marije Koets, directeur marketing en communicatie van Manpower. Volgende week is het weer Internationale Vrouwendag.

Volgens Koets is er inderdaad sprake van een beloningsverschil tussen mannen en vrouwen, en nee, dat is niet storend. Het verschil komt namelijk voort uit verschillende behoeftehiërarchieën van man en vrouw. Vrouwen zijn over het algemeen vaker tevreden met een fijne werkplek en ontwikkelingskansen, terwijl mannen zeggen: ‘Ik voeg toe en daar wil ik goed voor betaald worden!’ De uitkomst van je arbeidsvoorwaardengesprek wordt bepaald door je grondhouding: wil je koste wat kost leren, òf koste wat kost veel verdienen?

Persoonlijk beloningspakket

De èchte vraag is volgens Koets een andere: Vind je als individu dat je fair beloond wordt voor de inspanningen die je verricht? Dát is de vraag! En dat hoeft lang niet altijd in geld uitgedrukt te worden. Ik hoop dat iedereen het beloningspakket mag ontvangen dat voor hem of haar belangrijk is. Daarbij is salaris één element van compensatie, maar denk ook eens aan: vrijheid, flexibiliteit, verantwoordelijkheid en werk-privébalans.

De afgelopen decennia is er veel veranderd in de wereld, maar discussie over mannen en vrouwen is welhaast de enige constante, zegt ze. Ik geloof niet dat er zoveel feitelijke verschillen zijn, wel dat we ons door de historie anders zijn gaan gedragen. Wanneer we het er maar over blijven hebben, is mijn angst, zullen mannen en vrouwen zich in de toekomst ook langs die achterhaalde lijnen blijven gedragen.

Beloningsverschil is 11.000 euro

Een van de geïnterviewden in het artikel is Elsjen Immink van Berenschot. Uit onderzoek van dat bureau blijkt dat mannen op alle niveaus (gemiddeld) 11.000 euro meer salaris krijgen dan vrouwen. En weer uit ander onderzoek blijkt dat het gemiddelde salarisverschil in Europa 16,7 procent bedraagt. Voor zaken als leeftijd en deeltijdwerken is dan al gecorrigeerd. Dat is best fors, hè?

Oorzaken

Een van de oorzaken is volgens Immink dat vrouwen niet onderhandelen. 93 procent accepteert gewoon het eerste aanbod. Bij mannen is dat maar 43 procent. Ook tussentijds onderhandelen ze niet, waardoor het verschil alleen maar verder oploopt. Een tweede oorzaak is het zelfvertrouwen van vrouwen. Ze zijn erg kritisch op zichzelf en eerder geneigd zich te onderschatten. Mannen hebben daar geen last van. Tegelijk zien we dat de output exact hetzelfde is.

Het is onrealistisch om te verwachten dat organisaties vrouwen ineens 16,7 procent meer gaan betalen, erkent ook Immink. Ze zouden wel gek zijn. Maar ze kunnen wel iets anders doen. Organisaties moeten zich bewust worden van stereotypes. Uit onderzoek weten we dat mannen die hun targets halen beoordeeld worden met krachtcompetenties als resultaatgedreven, terwijl vrouwen bij exact dezelfde prestaties woorden aankleven als loyaal en hoge inzet. En dan mag jij raden welke beoordelingen uiteindelijk extra geld opleveren. Het management moet zich hier bewust van worden en hier scherp op toetsen.

Bron: Beeld: ANP Photo (1980) Fred Boer

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.