Beloningsonderzoeken doen topsalarissen stijgen

2

De beloningsonderzoeken van de Hay Group hebben onbedoeld bijgedragen aan de stijging van salarissen van bestuurders. Vooral in de semi-publieke sector, waar salarissen soms met 10 procent per jaar stegen.

Dat zegt Hans Hemels, directeur van de Hay Group in een interview met het Financieele Dagblad. Hay Group adviseert 80 procent van de semi-publieke sector over salarissen.

Transparantie in de markt

‘Wat wij doen is meewerken aan transparantie in de markt’, aldus Hemels. ‘We kijken naar de zwaarte van een functie, de ambitie en wat elders in de markt betaald wordt voor topfuncties. Dat heeft in 70 procent van de gevallen tot gevolg dat gelijk of zwaarder beloond wordt. Vaak heb je ook te maken met situaties waar het niet om geld gaat, maar om een nieuwe man. Dan gaat het vaak om bewezen capaciteiten. Uiteindelijk beslissen de commissarissen naar aanleiding van een onderzoek of advies van ons.’

Sinds de invoering van de code-Tabaksblat zijn bedrijven verplicht om de beloning van bestuurders te melden in het jaarverslag. Hemels denkt dat de transparantie van het beloningsbeleid omhoog is gegaan met de invoering van deze code. Nadeel is wel dat bestuurders de salarissen in de jaarverslagen kunnen lezen en denken dat ze dat ook kunnen verdienen. De raad van commissarissen of raad van toezicht kan het salaris afwijzen, maar loopt het risico om de nieuwe bestuurder kwijt te raken. ‘De nieuwe directeur zal een salaris eisen dat in de markt door de transparantie bekend staat als de norm. Dan zie je dat het salaris in een hele groep omhooggaat.’

Bonussen

Hemels denkt niet dat de bonussen zullen verdwijnen. De behoefte om beloningen aan prestaties te koppelen zal blijven bestaan. Daarnaast kunnen bonussen ook gebruikt worden om de kosten en de winst te beheersen. In goede tijden delen werknemers mee in de winst en in slechte tijden maakt een bedrijf minder verlies, helemaal als de omvang van de bonuspool direct gekoppeld is aan het bedrijfsresultaat. Dat voorkomt ontslagen of andere nare maatregelen, aldus Hemels.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  Het, al dan niet bedoeld, wekken van verwachtingen omtrent een gangbare beloning leidt in veel gevallen tot een legitimatie van (overcompenserend)gedrag.
  De beloningsonderzoeken hebben door hun quasi objectieve karakter in het kader van sociale vergelijking een “me too” effect gehad, waarbij men elkaar trachtte te overtroeven.
  Dit heeft, ondanks het promoten van een Balkenende norm, tot een beslist ongewenst effect tot op de werkvloer binnen een verscheidenheid aan organisaties geleid.
  De hoogte van salarissen voor bestuurders bevat een component om het werk goed te doen en resultaten te behalen.
  Bonussen en andere extra’s zouden daarom alleen moeten worden toegestaan indien alle medewerkers daarin kunnen meedelen.

 2. Jan Schuurman, Schuurman Beloningsadvies op

  Het is en blijft lastig met die bonussen. Sinds kort is er weer een nieuw fenomeen aan het ontstaan. Door alle ophef over de bonussen in de top worden daar de bonussen omlaag gebracht. Maar nu beginnen nota benen de vaste salarissen weer te stijgen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

  Een evenwichtig beloningsbeleid, met een goede controle op de uitvoering daarvan, is naar mijn mening van groot belang. Helaas ontbreekt het vaak aan die controle is mijn ervaring. Beleid wordt wel ontwikkeld, maar als het er op aan komt is men niet altijd even recht in de leer.