Arbeidsproductiviteit neemt toe, maar loon stijgt niet mee

1

Na de crisis van 2008 is de arbeidsproductiviteit per werknemer toegenomen, maar daarbij zijn de lonen niet gestegen. Reden daarvoor zou zijn dat er meer werklozen zijn gekomen na 2008 en dat er steeds meer flexwerkers zijn, volgens het CBS.

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de arbeidsproductiviteit per werknemer na het uitbreken van de crisis en het loon dat een werknemer daarbij sinds 2008 ontvangt. Tot en met 2008 is er een sterke groei te zien in de arbeidsproductiviteit. Toen in 2008 de crisis uitbrak, werd deze productiviteit verminderd doordat er te weinig vraag was maar teveel personeel.

Vanaf 2009 steeg de arbeidsproductiviteit weer, maar de lonen bleven gelijk aan voorheen. Er kwamen meer werklozen waardoor lonen onder druk stonden en werknemers geen hogere loon konden eisen. Daarnaast is het aantal flexwerkers en zzp’ers sterk toegenomen. Ook bij de flexwerkers is de loonontwikkeling achter komen te lopen op de loon van werknemers met een vast contract.

Het CBS meldt dat er bij de loon per werknemer sinds vorig jaar weer een lichte stijgende lijn te zien is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Wilga Janssen op

    In een ander artikel over dit onderwerp las ik dat de toegenomen productiviteit met name veroorzaakt wordt door technische verbetering en niet door effectiever|efficiënter menselijk handelen.

    Dat betekent m.i. dat organisaties het geld uitgeven aan technische verbetering en niet aan verbetering van degene die de arbeid uitvoert. Logischerwijs is er dan ook geen/minder loonsverhoging.

    Ben benieuwd hoe de verbeterde productiviteit nu precies veroorzaakt wordt. Een feitelijk artikel hierover zou welkom zijn.