Aardig én vrouw verdient het minst

0

De loonkloof tussen seksen is nog onveranderd groot, zegt de Tilburgse HRM-opleidingsdirecteur Renée de Reuver. Daarmee betwist ze het NOS-nieuws van vorige week dat vrouwen hun loonachterstand op mannen aan het inlopen zijn.

De NOS baseerde zich in haar berichtgeving op CBS-cijfers. Jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar verdienen al 5 à 15% méér dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. ‘Dat komt vooral omdat dat vrouwen gemiddeld hoger onderwijs volgen’, luidde de verklaring van hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. ‘Ook maken ze vaker hun opleiding af en dat doen ze ook nog eens sneller.’

Kloof

Dat is appels met peren vergelijken, volgens Renée De Reuver, opleidingsdirecteur Human Resource Studies van de Tilburgse universiteit. ‘Corrigeer je voor opleiding, prestatie en ervaring, dan bestaat die achterstand nog wel degelijk.’ Zij publiceerde dit jaar samen met Israëlische collega’s onderzoek naar sekseverschillen in beloning bij een Nederlandse multinational. Daaruit kwam dat mannelijke medewerkers nog altijd veel meer verdienden. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt naar assertiviteit en aardigheid. Assertieve mannen verdienden het meest, aardige vrouwen het minst. De bruto salariskloof tussen assertieve vrouwen en aardige mannen bedroeg ongeveer duizend euro, in het voordeel van de aardige mannen.

Aardig

Een andere uitkomst is dat de vrouwelijke werknemer gemiddeld even aardig en assertief is als de mannelijke. ‘Die achterstand is inmiddels wel ingelopen’, zegt De Reuver. ‘Het is dus niet zo dat vrouwen als groep minder verdienen, omdat ze te aardig zijn of te weinig voor zichzelf opkomen. Dat maakt de verschillen des te pregnanter.’ Uit de studie kwam verder nog naar voren dat de groep aardige vrouwen, de groep die dus helemaal onderaan de salarisladder staat, als enige vindt dat hun salaris te hoog is voor het werk dat ze doen.

Objectief

Om seksediscriminatie tegen te gaan pleit De Reuver voor meer transparantie in de beloningssystemen en dan vooral in de relatie tussen prestaties en beloning. ‘Deze ongelijkheid zou managers en HR-professionals moeten prikkelen om gestructureerde en objectieve beoordelings- en compensatiesystemen te ontwikkelen.’

Lees ook: Vrouwen in zorg en onderwijs verdienen minder dan mannen.

Biron, M., De Reuver, R., & Toker, S. (2016). All employees are equal, but some are more equal than others: dominance, agreeableness, and status inconsistency among men and women. European Journal of Work and Organizational Psychology, 25(3), 430-446.

 

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.