Aanpassing minimumjeugdloon per juli 2017

0

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de aanpassing van het wettelijk minimumjeugdloon vanaf 21 jaar per 1 juli 2017 mogelijk maken.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Afhankelijk van de parlementaire behandeling in de Eerste en Tweede Kamer wil Asscher het nieuwe  wetsvoorstel uiterlijk eind april 2017 in het Staatsblad publiceren om inwerkingtreding van de eerste stap van de aanpassing van het wettelijk minimumjeugdloon per 1 juli 2017 mogelijk te maken.

Verhoging jeugdlonen

Enkele weken geleden kondigde Asscher aan het minimumjeugdloon af te schaffen voor jongeren tussen 21 en 23 jaar. De Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, pleitte al langer voor een verhoging van jeugdlonen. Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling. Dat gebeurt via de subsidieregeling ‘lage inkomensvoordeel’. Via deze Liv kunnen werkgevers te beginnen in 2017 subsidie krijgen voor laagbetaalde werknemers. Voor de compensatie van de hogere jeugdlonen trekt het kabinet 100 miljoen euro uit, bovenop de 500 miljoen die al voor de Liv beschikbaar is. De 100 miljoen betalen werkgevers overigens zelf want het komt uit de kas voor arbeidsongeschikten.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.