Onderwerp: Belonen

Werkgevers zijn verplicht tot het betalen van loon aan hun werknemers. Werknemers worden beloond voor hun inzet en de geleverde prestaties. Deze beloning bestaat in de regel uit salaris aangevuld met bijvoorbeeld een bonus. De hoogte van het loon is in principe te bepalen door de werkgever en werknemer, maar alle werknemers vanaf 23 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Voor jongere werknemers (15 tot 23 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Als een werknemer bij demotie of degradatie een lager salaris ontvangt, moet hij hier expliciet mee instemmen. Daarom is in een demotieregeling doorgaans een afbouwregeling opgenomen. Ook belangrijk binnen dit thema: de loonbelasting en de daarbij behorende heffingskortingen.

Meer vormen van belonen

Een goed salaris trekt getalenteerde werknemers en houdt hen vast. Toch wordt het effect van beloning overschat en werken andere vormen van belonen steeds beter. Andere vormen van belonen zijn een prestatiebeoordeling op basis van een tweepuntschaal (iemand voldoet in zijn werk of iemand voldoet niet), een systeem van doorlopende feedback (eerlijkheid) en coaching en een variabele winstdeling. Zo zijn er allerlei manieren en niveaus waarop je werknemers kunt belonen. De ins en outs over belonen leest u op deze pagina.

XpertHR College over BELONEN

Kilian Wawoe

Als organisaties hun beloningssysteem willen veranderen, moet HR dat proces leiden. Geef het niet uit handen.

Dat zei bijzonder organisatiepsycholoog Kilian Wawoe tijdens het XpertHR College over belonen. Tijdens het webinar pleit hij voor ‘het nieuwe belonen’ waarin de beloning geldt als een verdelingsvraagstuk in plaats van een strategisch instrument.

Meld u aan voor de terugkijklink van het XpertHR College

Whitepapers over belonen

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers.

Artikelen over het onderwerp belonen

Belonen
Doe mee aan onderzoek van NIRPA

Wat zijn de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied van de salarisprofessional? Doe mee aan het trendonderzoek van het Nederlands Instituut Register payroll Accounting (NIRPA).

Belonen
Heeft uw bedrijf een loonkloof? Zo kwam APG ervan af

Krijgen vrouwen minder betaald dan mannen? Pensioenverstrekker APG dacht van niet, maar een onderzoek wijst anders uit. Het bedrijf besloot de loonkloof vanaf juni 2019 te dichten. Die actie heeft ook andere bedrijven aangezet tot actie, vertelt HR-directeur Marloes Sengers.

Belonen
BlogHoe koppel je beloning los van de beoordeling?

Hoe richten managers het belonen in nu beoordelingsgesprekken steeds meer verdwijnen? De beloning van medewerkers was namelijk vaak gekoppeld aan de beoordeling. Hoe moet dat nu en wat voor opslag krijgen ze? Lees de blog!

Belonen
‘HR moet alert blijven op loonverschillen’

‘We gaan vrouwen expres minder belonen’, dat zal geen HR-professional zeggen. Maar de loonkloof is een feit, dus gaat er iets mis, zegt Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid van de PvdA. De voormalige minister maakt zich sterk voor een wet die bedrijven verplicht gelijke beloning zelf aan te tonen. 

Belonen
Stoppen met roken: beloning helpt!

Een financiële beloning helpt bij het stoppen met roken. Die conclusie volgt uit het onderzoek van Floor van den Brand (promovenda Universiteit Maastricht). ‘Bovendien vinden werknemers het prettig als HR ze helpt bij het stoppen’.

Belonen
StellingBonussen maken je een aantrekkelijke werkgever

De arbeidsmarkt trekt inmiddels behoorlijk aan, en in veel sectoren wordt het al lastig om mensen te werven. Hoe zorg je ervoor dat je als werkgever mensen aan je blijft binden? Drie experts reageren op de uitspraak: bonussen maken je een aantrekkelijke werkgever

1 2 3 22