25 duizend bedrijven vroegen om loonoffer

0

Werkgevers die hun personeel vragen om een deel van hun salaris in te leveren, zijn in Nederland geen uitzondering meer. Dit jaar vroegen 25.000 bedrijven in Nederland aan personeel om tevreden te zijn met een lager salaris. Dat blijkt uit onderzoek door ADP en Berenschot. Eerder zorgden dergelijke verzoeken tot flinke commotie.

ADP en Berenschot ondervroegen meer dan 1000 medewerkers van personeelszaken. Dit jaar verzocht 4 procent van hen het personeel tevreden te zijn met een lager inkomen. Dit komt neer op 25.000 bedrijven in Nederland. Volgens de onderzoekers heeft 17 procent van de werkgevers in de bouw het personeel gevraagd om salaris in te leveren. In de sector advisering & onderzoek en vervoer & opslag heeft bijna 1 op de 10 bedrijven een loonoffer gevraagd. In de informatie- en communicatiebranche is dat 7 procent.

Verboden
Opvallend is dat ook aan werknemers die onder een cao vallen gevraagd is salaris in te leveren (5 procent), terwijl dit volgens de meeste cao’s verboden is. Een ander populair middel om de kosten te drukken is demotie. Meer dan een kwart van de organisaties vraagt werknemers een stapje terug te doen. Hoogstwaarschijnlijk zakken meer werknemers in het komende jaar in functie, 15 procent van de werkgevers onderzoekt de mogelijkheden hiertoe.

Reiskostenvergoeding
Naast het inleveren van salaris en een eventuele demotie kampen werknemers met versoberende voorwaarden. Zo daalde het aantal bedrijven dat de reiskosten vergoedt en is ook een vergoeding voor studiekosten steeds minder aan de orde. Ook regelingen als het collectief pensioen, een jubileumuitkering, een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering, een thuiswerkvergoeding en ouderschapsverloven moesten het ontgelden.

ANP

Lees ook:
Verzoek loonkorten Capgemini tot 30 procent
Bedrijven korten oudere werknemers
Loonoffer door rechter teruggedraaid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.