Wissel staand werken zo veel mogelijk af met zitten en lopen

0

Langdurig staand werken kan gezondheidsrisico s met zich meebrengen. Daarom is het slim om staand werken te beperken en af te wisselen met zitten en lopen.

1. Risico’s
Bij werknemers die langer dan een uur achter elkaar staan, pompen de beenspieren het bloed niet meer richting het hart. Dit kan leiden tot gezwollen enkels en spataderen in de benen. Naast problemen met de doorbloeding hebben werknemers met een staand beroep ook vaak rugklachten en last van pijnlijke gewrichten in de benen (bijvoorbeeld aan de heup of de knie).

2. Zwangerschap
Zwangere werknemers mogen niet te lang staan. Dit vergroot namelijk de kans op vroegtijdige weeën en vroeggeboorte. Daarom zijn er richtlijnen ontwikkeld om deze risico’s te beperken. Vanaf de twintigste week mag een zwangere werknemer per dag niet meer dan twee uur staan. Vanaf de dertigste week is dit maximaal één uur. Zorg er daarom voor dat staand werk voor zwangere werknemers wordt vervangen door zittend werk.

3. Beroepen

Niet elke werknemer voert langdurig staand werk uit. Langdurig staand werk komt vooral voor in beroepen die een plaatsgebonden karakter hebben. Te denken valt aan baliemedewerkers, kappers, laboranten, chirurgen, winkelmedewerkers, keukenpersoneel, metaalbewerkers en leraren.

4. Arbowet

De Arbowet bevat geen expliciete voorschriften voor staand werk. Wel moet elke werkgever de werkplek zo inrichten dat die voldoet aan de ergonomische beginselen. Kijk bij een stawerkplek naar de werkhoogte, naar de reikafstanden en het zicht op het werkobject. Ga ook na of de werknemer op een hellend of ongelijk stavlak staat en of er voldoende ruimte is voor voeten en knieën. Wissel staand werken daarnaast zo veel mogelijk af met zitten en lopen. Zorg er ook voor dat staand werken is opgenomen in de risico-inventarisatie en -evaluatie.

5. Risico’s beperken

De volgende maatregelen helpen het risico op gezondheidsklachten te beperken:

  • Voorkom dat medewerkers langer dan een uur aaneengesloten staand werk moet doen.
  • Per dag  zouden werknemers niet meer dan vier uur staand werk moeten doen.
  • Zorg ervoor dat medewerkers bij staand werk geen pedalen bedienen.

6. Voorlichting

Geef informatie en voorlichting over staand werken en de gevaren ervan voor de gezondheid, zodat medewerkers weten hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.