Werkstraf voor discriminatie op de werkvloer

0

Een 29-jarige Arnhemmer moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een werkstraf van 40 uur krijgen voor het versturen van een discriminerend mailtje over een sollicitant. Een incident dat niet op zichzelf staat.

Vorig jaar stuurde de Arnhemmer de mail per ongeluk naar de sollicitant, terwijl die eigenlijk slechts voor intern gebruik was bedoeld. De reden voor de afwijzing? “Ten eerste een donkergekleurde (neger)”. De mail werd overal over het internet verspreid, maar dergelijke afwijzingen komen vaker voor.

Begin dit jaar werd een meisje gediscrimineerd door personeel van een uitzendbureau. Ze gaf aan dat ze graag met een hoofddoek wilde werken, en op basis hiervan werd zij afgewezen omdat het “een Nederlands bedrijf is”. Volgens een woordvoerder van het uitzendbureau handelden zij op deze manier om de sollicitant te beschermen tegen discriminatie door Poolse uitzendkrachten. Het College voor de Rechten van de Mens heeft nu vastgesteld dat het wel om discriminatie gaat.

Het College in Metro: “Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Regelmatig krijgen wij signalen dat bedrijven stagiairs weigeren omdat zij een hoofddoek dragen. Er bestaat vrijheid van godsdienst én het recht om niet gediscrimineerd te worden.” Er zijn wel uitzonderingen; indien het niet veilig is om bijvoorbeeld in de buurt van machines een hoofddoek te dragen, dan mag een werkgever het dragen ervan verbieden.

Een vacature die vorig jaar ook veel aandacht trok op sociale media, was van de Groningse muziekwinkel Tonika. Daar zochten ze nieuw personeel om gitaren te verkopen. Opvallend aan de vacature van het bedrijf dat zich een van de grootste rockshops van Nederland noemt: de kandidaat mocht geen snor, baard, piercing, tatoeage, hoed,  pet of woeste haardos hebben. Ook roken was uit den boze.
Lees ook: Discriminatie vooral op basis van leeftijd en Kabinet wil aanpak discriminatie arbeidsmarkt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.