Werkomstandigheden in vissector onveilig

0

Bij ruim de helft van de gecontroleerde bedrijven in de visverwerkende industrie en visgroothandel heeft de Arbeidsinspectie opgetreden wegens onveilige werkomstandigheden.

De inspectiedienst bezocht vorig jaar 181 bedrijven.

Bij 102 van de bezochte bedrijven werden in totaal 281 overtredingen vastgesteld. Een derde van de overtredingen die de Arbeidsinspectie constateerde, had te maken met de onveiligheid van machines. Zo ontbraken er vaak schermen of beveiligingen bij gevaarlijk bewegende delen van machines. Ook was er bij veel van de gecontroleerde bedrijven geen of te weinig aandacht voor het gevaar van werken met messen in combinatie met gladde vloeren en opstapjes. Verder werden er bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven werknemers aan te hard geluid blootgesteld.

De Arbeidsinspectie heeft tijdens de controles het werk 47 keer stilgelegd vanwege direct gevaar voor de werknemers. Er werden 223 waarschuwingen uitgedeeld. De inspectie is bij de betrokken bedrijven blijven controleren tot de overtredingen waren opgeheven.

Sinds eind 2008 beschikt de vissector over overzichten van risico’s op de werkvloer en praktische oplossingen om die risico’s te voorkomen (arbocatalogi). De Arbeidsinspectie verwacht van de werkgevers- en werknemersorganisaties dat die zich inzetten om deze overzichten meer bekendheid te geven en te zorgen dat bedrijven de oplossingen gaan gebruiken. Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt besloten of er de komende jaren nieuwe inspecties volgen.

Lees ook:
> ‘Te weinig sectoren met eigen arboregels’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.