Werknemers vaker getreiterd

1

Werknemers worden vaker gepest door hun leidinggevende. Vooral medewerkers die na een lange ziekte terugkomen, moeten oppassen volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).

In 2014 klopten al 112 mensen aan bij de stichting voor hulp en advies: 16 procent meer dan een jaar geleden, toen er over heel 2013 94 meldingen binnen kwamen.

Financiële problemen
Volgens Ben Kersten, gespecialiseerd jurist arbeidsrecht bij Achmea, stappen mensen niet zo snel naar een rechtsbijstandsverzekeraar als het gaat om onschuldige pesterijtjes op het werk. “Nee, dan moet er wel echt iets aan de hand zijn”, zegt hij in het AD. Dit laatste is vooral aan de orde bij bedrijven die het financieel zwaar hebben.

Kersten vermoedt dat bazen mogelijk denken dat ze door te treiteren makkelijker van werknemers af kunnen komen. Zo proberen ze werknemers bijvoorbeeld alleen nog op ongunstige tijden ingeroosterd, worden vakantieaanvragen bewust afgekeurd op het laatste moment of worden bepaalde privileges ingetrokken, zoals een laptop of mobiele telefoon.

Hoge werkdruk
“Het probleem is dat een werknemer tegenwoordig niet snel meer aan een andere baan komt, en dus blijft zitten waar hij zit omdat hij geen kant meer op kan”, aldus Caroline Weber, woordvoerder van FNV Bondgenoten. Ook de vakbond ontvangt een groeiend aantal meldingen van pesterijen op de werkvloer. Een van de verklaringen is de hogere werkdruk. Volgens de bond lijden ouderen het meest onder het gepest.

Lees ook: Daders seksuele intimidatie op het werk vaker externen en Gedrag op de werkvloer dat erger is dan pesten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Paul Kemperman op

    Als ex-ambtenaar van de gemeente Zevenaar heb ik het meegemaakt dat zelfs een gemeentebestuur veelvuldig gebruik maakt van allerlei smerige vormen van intimidatie en psychische terreur om goed functionerende ambtenaren weg te pesten.

    Op zulk soort treiterpraktijken rust nog steeds een taboe. Ze worden in de doofpot gestopt en de daders worden niet gestraft maar geprezen.

    Zie weblog: http://bit.ly/1FIZAQE