Werkgever betaalt schadevergoeding aan kind van overleden werknemer

0

Een werknemer van een schildersbedrijf overlijdt aan blaaskanker. Door de schending van de zorgplicht moet het bedrijf schadevergoeding betalen aan de dochter van de overleden werknemer. 

Een schilder overleed in 2001 aan blaaskanker. Zijn dochter stelt het schildersbedrijf hiervoor aansprakelijk, aangezien haar vader tijdens zijn werk blootgesteld zou zijn aan kankerverwekkende stoffen. Eenmaal bij de rechter wordt het bedrijf werkelijk aansprakelijk gesteld, maar daar is het bedrijf het niet mee eens. Het schildersbedrijf stapt naar de Hoge Raad, die bepaalde aspecten nader onderzocht.

Gedeeltelijk aansprakelijk

Twee deskundigen onderzochten de gezondheidsschade en de arbeidsomstandigheden. Daaruit blijkt dat er een verband is tussen het werk en het ontstaan van de blaaskanker. zo schoten de ventilatie en de beschermingsmiddelen te kort en gaf het bedrijf minimale voorlichting over de gezondheidsrisico’s. Dit wijst op een schending van de zorgplicht. Volgens het hof is het schildersbedrijf echter gedeeltelijk aansprakelijk voor de geleden schade. De kans dat de kanker namelijk is veroorzaakt door het werk is niet zeker en wordt op 25 procent geschat door het hof. Dat deel van de schadevergoeding zal naar de dochter van de overleden werknemer gaan. Het is dus zaak voor HR en leidinggevenden om de zorgplicht zo goed mogelijk na te leven.

Meest gelezen jurisprudentie van 2019:

Auteur mr. Ingrid Kooijman houdt jurisprudentie in Nederland scherp in de gaten voor XpertHR Actueel. Wekelijks verschijnt er een nieuwe casus op de website. Dit zijn de meest gelezen jurisprudentie-artikelen tot nu toe in 2019:

1. Werken onder invloed van alcohol: reden voor ontslag op staande voet?
2. Werkgever is boos om ziekmelding en zet loon stop
3. Eén keer hand op billen reden voor ontslag?

  • De jurisprudentie-artikelen komen tot stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.