‘Werkgever moet kolfruimte bieden’

0

Het bieden van een deugdelijke mogelijkheid tot kolven is de taak van de werkgever. Dat benadrukt staatssecretaris Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een reactie op Kamervragen.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een onderzoek van het tijdschrift Ouders van nu, waaruit blijkt dat veel kolfruimtes niet voldoen aan de wettelijke vereisten. Werkende moeders kolven vaak noodgedwongen in het serverhok, de wc of de auto blijkt uit het onderzoek.

Extra aandacht voor richtlijnen

‘Het bieden van goede werkomstandigheden is de plicht van de werkgever. Ik vind het van belang dat men goed op de hoogte is, zodat werkgevers en werknemers in gesprek kunnen gaan over een deugdelijke oplossing op de werkplek. De aandacht die wordt gegenereerd na een onderzoek zoals door ´Ouders van Nu´ is van belang en helpt om het onderwerp te agenderen en onder de aandacht te brengen’, schrijft Van Ark in haar reactie. Om de rechten en plichten van werkgevers en werknemers nog eens extra te benadrukken heeft het ministerie onder andere via social media extra aandacht gevraagd voor kolven op het werk.

Wat zijn de richtlijnen voor een kolfruimte?

  • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden.
  • De ruimte moet hygiënisch zijn.
  • De ruimte moet voldoende privacy bieden.
  • De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
  • In de ruimte moet een bed of rustbank staan.
  • Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig.
  • Het dient een ruimte te zijn zonder risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.

Meer weten over uw rechten en plichten rondom arbeidsomstandigheden

De arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om aandacht te besteden aan de veiligheid, de gezondheid en de psychosociale arbeidsbelasting van de werknemers en gaat ervan uit dat verbetering van de arbeidsomstandigheden een vast onderdeel van de bedrijfsvoering is. In XpertHR vindt u veel informatie over bijvoorbeeld arbobeleid en de risico-inventarisatie en -evaluatie. Bent u geabonneerd op XpertHR de HR Antwoordbank dan kunt u deze artikelen onbeperkt lezen. Heeft u geen abonnement dan kunt u twee artikelen lezen.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.