Werkgever aansprakelijk voor letselschade na ongeval tijdens bedrijfsuitje

1

Werkgevers zijn nu al verplicht om voor een goede verzekering te zorgen voor medewerkers die onder werktijd de weg op gaan. De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade wordt door de verschillende rechters in steeds meer gevallen aangenomen. Deze maand oordeelde de Hoge Raad dat een werkgever ook aansprakelijk was voor de schade die zijn financieel medewerkster leed als gevolg van een val tijdens een middagje dansen op rollerskates in de hal van het bedrijf.

De situatie

Een bedrijf in kwestie organiseerde een middagje rollerskaten op de marmeren vloer in de hal van het bedrijf. De organisatie van de activiteit was uitbesteed aan een evenementenbureau. De financieel medewerkster bond de rollerskates onder en kwam al snel ten val waarbij ze haar pols brak. De breuk genas maar ze kreeg posttraumatische dystrofie.

De vraag

De medewerkster eiste ruim € 200.000 vergoeding voor de schade die zij in de toekomst zou lijden als gevolg van verlies van arbeidsvermogen. De werkgever zou zijn zorgplicht op grond van artikel 7:658 BW niet zijn nagekomen dan wel zich niet als goed werkgever hebben gedragen (art. 7:611 BW).

Het oordeel

Artikel 7:658 BW is niet van toepassing omdat het ongeval niet tijdens de uitvoering van de werkzaamheden van de medewerkster plaatsvond maar daarbuiten. Maar er was voldoende samenhang aanwezig tussen de activiteit waarbij het ongeval plaats vond en de arbeidsovereenkomst: het vond plaats in de hal van het bedrijf, was bestemd voor het personeel en was georganiseerd door het bedrijf. Daarom is artikel 7:611 BW wel van toepassing. De werkgever heeft zich niet als goed werkgever gedragen om meerdere reden. Er waren geen beschermingsmiddelen zoals pols- of kniebeschermers uitgereikt en er was geen instructie gegeven over het skaten. Het evenementenbureau had  geen ongevallenverzekering en de werkgever heeft de medewerkster ook niet gewezen op het ontbreken daarvan. Omdat het skaten op een marmeren vloer een risicovolle activiteit is, had de werkgever betere zorg moeten betrachten.

Verplichte ongevallenverzekering

Werkgevers hebben op grond van rechtspraak al een plicht om een verzekering af te sluiten voor werknemers die deelnemen aan het verkeer. Maar overige gevallen is het afsluiten van een ongevallenverzekering voor werknemers niet verplicht. Jurist en onderzoeker Laurens de Graaf pleit voor een verplichte verzekering met automatische dekking. Nu kan een werkgever een verzekering op vrijwillige basis afsluiten maar hij moet daarbij wel goed letten op de polisvoorwaarden. Er zijn polissen die claims op basis van schadeplichtigheid op grond van artikel 7:611 uitsluiten.

Bron: LJN BH 1996
Hoge Raad
Procedure: cassatie
Datum: 17-04-2009

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. jaja die ongevallen verzekering haha
    ben werkzaam bij een taxibedrijf heb een auto ongeval gehad ben intussen4x geopereerd in mijn rug mag geen deel meer nemen aan het verkeer omdat ik morfinepleisters moet plakken tegen de helse pijn. heb nu een kantoorbaan gekregen bij het zelfde taxibedrijf . maar dat levert voor mijn baas niets op dus beginnen ze op allerlei manieren mij weg te pesten. met o.a mijn vervoer eraf te halen je kijkt maar hoe je hier komt wordt er gezegd.ondanks dat ze weten dat ik niet ver en lang kan lopen kan ik gewoon te voet naar huis want het is niet hun probleem hoe ik thuis kom.dan vinden ze het vreemd dat ik de volgende dag niet uit mijn bed kan komen door de pijn. meld ik me ziek dan krijg ik een bericht terug dat ze een snipperdag in gaan houden.wat nu?????wie weet er raad????