Werken bij hoge temperaturen

0

Gisteren kwamen de eerste berichten naar buiten over een mogelijke hittegolf in ons land volgende week. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden bij hoge temperaturen?

Werken bij hoge temperaturen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Een maximumtemperatuur is echter niet vastgesteld. De werkgever moet hierover afspraken met de werknemers of de werknemersvertegenwoordiging, zoals ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Zo kan er een tropenrooster worden afgesproken.

Gevaren

Door hoge temperaturen kan het concentratievermogen van werknemers afnemen. Hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. In bepaalde functies, zoals bij werk in het openbaar vervoer, met machines of op grote hoogte, kan dit extra risico’s met zich meebrengen.

Maatregelen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft een aantal tips voor het werken bij hoge temperaturen.

  • Gebruik zonwering. Buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering.
  • Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
  • Zet minder verlichting aan waar dat mogelijk is.
  • Zet warmteproducerende apparaten zo veel mogelijk uit of in een aparte ruimte.
  • Verminder zware lichamelijke inspanning.
  • Zorg voor extra pauzes of voer een tropenrooster in.
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.