‘Werkdruk nog onvoldoende aangepakt’

0

Binnen bedrijven moet meer werk gemaakt worden van het aanpakken van te hoge werkdruk. Dat vindt Inspectie SZV, voorheen de Arbeidsinspectie, die ook stelt dat werkgevers en werknemers er verstandig aan doen om hierbij de hulp van deskundigen in te schakelen.

De Inspectie SZW bekeek van 1 november 2015 tot en met 1 maart 2016 bij 81 organisaties in Nederland of zij inzicht hadden in de oorzaken van werkdruk binnen hun organisatie en of zij voldoende maatregelen troffen om te hoge werkdruk te voorkomen.

Lange arbeidstijden, onveilige werkplek

Bij 54 van de 81 geïnspecteerde organisaties (67%) zijn 102 overtredingen geconstateerd. Ongeveer driekwart van de overtredingen had te maken met de aanpak van werkdruk. Andere overtredingen waren lange arbeidstijden, het ontbreken van voorlichting over agressie, de beoordeling van fysieke belasting en een onveilige werkplek. Hoewel de aantallen te klein zijn om harde uitspraken te doen, stelt de Inspectie wel dat het erop lijkt dat de aanpak van werkdruk overal nog de nodige aandacht nodig heeft.

Samenwerken om werkdruk aan te pakken

De Inspectie SZW vindt dat zowel de organisaties als de verschillende deskundigen vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid meer moeten investeren en samen moeten werken om werkdruk aan te pakken en meer zicht te krijgen op de oorzaken van werkdruk en de effecten van de maatregelen. Ze moeten daarbij weten wat ze moeten doen en ook hoe ze dat moeten doen. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat de aanpak van werkdruk niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook goed is voor de organisatie, de mensen die er werken en de producten of diensten die worden geleverd.

Lees meer over:

Over Auteur