Hoe HR iets extra’s kan doen voor vrouwen

0

Doet u als HR iets extra’s voor vrouwen om uw waardering te tonen? Hierbij 5 extraatjes op een rij! Ps: uit onderzoek blijkt ook dat vouwen het erg goed doen in het HR-werkveld.

Zoals u zelf misschien al uit ervaring weet, zijn vrouwen goed vertegenwoordigd in HR. Dit varieert van een juniorpositie tot aan een seniorpositie. Het onderzoek van Global HR Barometer bevestigt dit, waarbij twee derde van de deelnemers een vrouw én HR-leider bleek te zijn. Naast HR zijn er uiteraard ook vrouwelijke medewerkers in de organisatie met een ander functie. Hoe kan HR iets extra’s voor hen doen?

5 extraatjes voor vrouwen

1. Ken de waarde van vrouwen in uw organisatie
Hoe minder mensen een bedrijf buitensluit of goed aanspreekt, hoe kleiner het aandeel met talent wordt. Door af te stappen van het genderbias, waarbij we de competenties en eigenschappen van mannen automatisch hoger inschatten dat die van vrouwen, leren we ook de waarde van de vrouwen kennen.

2. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden
Het is van belang om een omgeving te creëren waar echt aandacht is voor vrouwen. Denk daarbij aan positieve discriminatie over de gelijkheid tussen de seksen. Uiteenlopende aspecten die daar onder vallen zijn een prettige werksfeer zonder seksisme, een kolfruimte, flexibele werkafspraken speciaal voor vrouwen, netwerken en coaching. Volgens Global HR Barometer wil 80% van de HR-professionals zich hier hard voor maken.

3. Investeer meer in het werven en selecteren van vrouwen
Door de krappe arbeidsmarkt moet HR meer investeren in een goed werving- en selectieproces. Daar valt het identificeren van vrouwelijk talent ook onder. Het vragenlijstje valt zo af te vinken: wordt er wel een serieuze poging gedaan om net zo veel vrouwelijke kandidaten in beeld te krijgen als mannen? Zijn de selectiekansen voor vrouwen in zware functies net zo groot als voor heren, of zit hier een (on)verklaarbaar verschil?

4. Zorg voor diversiteit in sollicitatiegesprekken
Denk er regelmatig aan dat de mensen die de sollicitatiegesprekken voeren ook variëren. Laat niet altijd een man tegen over de (vrouwelijke) kandidaat zitten. Dit kan zelfs breder uitgetrokken worden door ook naar afkomst en geaardheid te kijken.

5. Let op de woordkeuze tijdens het recruiten
Vrouwen lezen vacatureteksten op een andere manier dan mannen. Daarom is het van belang om op woord- en taalgebruik te letten, zodat iedereen zich aangesproken voelt.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.