3 tips voor HR: omgaan met medewerksters in de overgang

0

Liesbeth Josiassen, oprichter van Overgangsproof, gaat regelmatig in gesprek over vrouwen in de overgang. Met Overgangsproof organiseert zij campagnes om dit taboe de wereld uit te helpen. Speciaal voor HR zet zij een aantal tips op een rij.

Ons land telt bijna twee miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar met een veranderend hormoonhuishouding. Hiervan dragen momenteel anderhalf miljoen vrouwen bij aan de arbeidsmarkt. Deze verandering in hun hormoonspiegel kan leiden tot klachten als vergeetachtigheid, vermoeidheid en gewrichts- en hoofdpijn. Werkgevers zien dit vaak als stress, terwijl dat niet het geval is. Dit blijkt uit onderzoek van Week van de Overgang.

Veel vrouwen in deze leeftijdscategorie zijn gestrest door het verzorgen van een zieke familielid en het grootbrengen van een puberende tiener. De combinatie van deze stress en het feit dat ze in de overgang zitten werkt averechts en heeft invloed op hun werk. Uit een onderzoek van NOS blijkt dat een derde van het verzuim binnen deze groep kan samenhangen met overgangssymptomen. Het werk is de eerste plek waar uitval dreigt als er geen passende, op overgangsklachten gerichte actie ondernomen wordt.

Wat kan HR doen?

Liesbeth Josiassen

1. Laat je op tijd en goed informeren

HR-professionals weten te weinig over de overgang, waardoor zij de klachten niet linken aan overgangssymptomen. Mannelijke HR-medewerkers moeten vaak nog meer kennis vergaren en een goede band opbouwen met de medewerkers. Wanneer de klachten worden gelinkt met de overgang, kan HR hierop inspelen, voorkomt u verzuim en verbetert u duurzame inzetbaarheid.

2. Maak het bespreekbaar en stap af van het taboe

De overgang is voor velen een persoonlijk onderwerp, omdat het over het eigen lijf gaat. Er zijn genoeg vrouwen die er zelf weinig van afweten, laat staan dat een ander er veel over weet. Creëer openheid en ga in gesprek met elkaar. Bekijk wat voor werk iemand binnen die leeftijdscategorie doet en wat het betekent in het werk. Zo houdt een verzorgster met de symptoom gewrichtspijn, die dagelijks steunkousen moet verwisselen, het werk niet lang vol.

3. Denk positief

De periode van een veranderend hormoonhuishouding is zowel lichamelijk als mentaal een belangrijke periode. Deze generatie heeft meer voordelen dan we denken. Vrouwen zijn flexibeler, hebben geen kleine kinderen en ze worden niet meer ongesteld. Voor de overgang heerst er een cultuur waarin we voor vrouwen zorgen, daarna wordt deze groep nog waardevoller.

In de praktijk

Véronique Klaassen

Véronique Klaassen van Coöperatie DELA is op haar werkvloer al druk bezig met de preventie van verzuim door de overgang en bekijkt de combinatie overgang en werk. ‘Het is tijd om dit soort taboes bespreekbaar te maken en op die manier verzuim te voorkomen,’ aldus Klaassen. Dit is haar medewerkers niet ongemerkt voorbijgegaan. DELA wordt beloond, door de titel Best Workplace van Nederland te bemachtigen. Lees hier het succes achter haar winnende HR-beleid.

 

6 feiten over de overgang

De overgang
De overgang begint op het moment dat vrouwen voor de laatste keren ongesteld worden. Vanaf dat moment nemen geslachtshormonen af en komt een vrouw in een nieuwe levensfase.

Leeftijd
Volgens de NVOG is de gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de overgang zitten 51 jaar. Deze periode duurt gemiddeld zeven tot tien jaar.

Ziekteverzuim
Een derde van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar komt door overgangsklachten.

Botontkalking
De afbraak van botten versnelt na de overgang, omdat het hormoon oestrogeen hierna daalt.

Opvliegers
76 procent van het aantal vrouwen dat in de overgang zit, heeft last van opvliegers: een combinatie van oververhitting, hartkloppingen en transpireren.

Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten stijgt door de afname van geslachtshormonen.

[crowdsignal poll=10313701]
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.